Feirer Kims 68-årsdag

Nord-Korea feiret bursdagen til landets øverste leder med synkronsvømmere som hyllet «den godhjertede far».

TIL ÆRE FOR KIM: Nord-Korea er i festmodus tiradag. Landets kjære leder fyllet 68.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Seoul: Kim Jong-il feiret sin 68-årsdag tirsdag etter å ha sittet nesten 16 år ved makten siden faren Kim Il-sung døde i 1994.

Det er stilt mange spørsmål om Kim Jong-ils helse, og spekulasjonene er mange om hvem som vil etterfølge ham i landet som framstår som verdens eneste kommunistiske dynasti.

Nord-Koreas nummer to, den 82 år gamle Kim Yong-nam, kalte i en tale Kim Jong-il «den makeløst strålende kommandant i vår tid».

USA-invitt

Samtidig understreket Kim Yong-nam «behovet for å sette punktum for de fiendtlige relasjonene mellom Nord-Korea og USA gjennom dialog og forhandlinger,» ifølge et referat av talen gjengitt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Bursdagsfeiringen kalles offisielt Februarferien og ble markert med synkronsvømming, skøyteoppvisninger og dans. En vennligsinnet sang— og dansegruppe fra Japan holdt oppvisning og framførte sanger med titler som «Dytt tilbake vitenskapens grenser», «La oss møtes ved fronten» og andre nummer som reflekterer det nordkoreanske folkets «jernvilje», ifølge KCNA.

68 ÅR: Kim Jong-il.

I Sør-Korea sendte avhoppere fra Nord-Korea og andre demokratiaktivister opp store ballonger med løpesedler som man håpet vinden ville frakte over grensen til Nord-Korea.

— Ned med diktatoren, lød hilsenen fra sør på 68-årsdagen.

Kineserne kommer

Den kanskje største nyheten for Nord-Korea er likevel meldingen om at Kina har inngått en avtale om investeringer til en verdi av til sammen ti milliarder dollar, eller nærmere 60 milliarder kroner.

Flere kinesiske statseide banker og industriselskaper er med på avtalen som skal bygge jernbaner, veier, boliger og annen infrastruktur i store deler av Nord-Korea.

Avtalen skal ha blitt inngått etter forhandlinger i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang de siste dagene, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Verken kinesiske eller sørkoreanske offisielle talsmenn ville kommentere meldingen om avtalen. En sørkoreansk professor, Kim Yong-hyun, sier at Kinas investeringer muligens bare kommer etter at Nord-Korea har gjenopptatt atomforhandlingene med Kina, USA, Japan, Sør-Korea og Russland.

Publisert: