Pågripelsene skjedde under en omfattende politiaksjon i England. Alle de pågrepne, som er mellom 22 og 51 år, satt torsdag i varetekt på ulike politistasjoner i sentrum av London, siktet for å tilhøre en islamistisk terrororganisasjon og for å ha oppfordret til terrorhandlinger.

En av dem er Anjem Choudary, som omtales som Storbritannias mest kjente radikale muslimske predikant.

Han er tidligere leder av organisasjonen al-Muhajiroun, som i dag er forbudt. Organisasjonen er kjent for å ha arrangert minnemarkeringer hvor 11. september-angrepene i USA ble hyllet.

Razzia 19 steder

Politiet gjennomførte razziaer i 19 boliger i den britiske hovedstaden og i Stoke-on-Trent i det sentrale England torsdag.

— Pågripelsene og razziaene er del av en pågående etterforskning av islamistisk-relatert terrorisme og er ikke et resultat av umiddelbare trusler mot offentligheten, opplyste politiet i en kunngjøring, ifølge Sky News.

Tidlig på morgenen før pågripelsen skrev Choudary en rekke Twitter-meldinger hvor han uttrykte motstand mot luftangrepene mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Det er ikke kjent om meldingene hadde noe med arrestasjonene å gjøre.

Har norske bånd

Choudary har i flere år vært en profilert og meget omstridt islamistleder i Storbritannia, og han har bygget nettverk i en rekke land, blant annet Norge. Da VG nylig intervjuet ham, nevnte han blant annet Profetens Ummah.

— Jeg kjenner folk i Profetens Ummah, spesielt Ubaydullah Hussain, han er en god venn av meg. Han har kommet til England og jeg har kommet til Norge, sa Choudary til avisen.

Hussain var torsdag i retten i Oslo, hvor aktor sa at 29-åringen bør dømmes til ti måneders fengsel for å ha forherliget terrorhandlinger. I pausen fikk Hussain spørsmål fra VG om pågripelsen av Choudary.

— Ingen kommentar, sa 29-åringen, som forklarte at han vil bli ferdig med sin egen sak før han sier noe om pågripelsen i Storbritannia.

Hevet beredskapen

Britiske myndigheter hevet i august terrorberedskapen til nest høyeste nivå på grunn av trusler fra væpnede grupper i Midtøsten, og statsminister David Cameron har sagt at Den islamske staten (IS) nå betraktes som den største sikkerhetsrisikoen mot landet i nyere tid.

Under FNs hovedforsamling onsdag kveld kunngjorde Cameron at også Storbritannia er klar til å delta i militæraksjonen mot IS i Irak, og at han fredag vil be Parlamentet om grønt lys.