En britisk mann som mistenkes å ha vært smittet med ebolaviruset, er død i Makedonia. Hotellet han bodde på, er blitt stengt av, opplyser helsemyndighetene.

Avdøde hadde reist til Makedonias hovedstad Skopje fra Storbritannia 2. oktober. Torsdag ble han i all hast sendt til sykehus med høy feber, indre blødninger og hyppige brekninger. Tilstanden hans forverret seg raskt, og han døde noen timer senere.

– Alt dette er symptomer på ebola, noe som økte mistanken om at denne pasienten var smittet, sier Jovanka Kostovska, overlege ved den makedonske kommisjonen for infeksjonssykdommer.

Til analyse

Prøver som ble tatt av den avdøde briten, er sendt til Tyskland for analyse. Det er ikke kjent når resultatet av disse blir klare. Det er heller ikke klart hvor mannen eventuelt hadde pådratt seg smitten.

En annen britisk statsborger har også symptomer på virussmitte, sier en makedonsk tjenestemann torsdag kveld. Denne briten befinner seg nå på hotellet som er sperret av, sammen med de hotellansatte.

Samtidig innfører Storbritannia en utvidet medisinsk sjekk for passasjerer som kommer til britiske flyplasser og togstasjoner fra ebolarammede områder i Vest-Afrika.

Den utvidede sjekken vil i første omgang bli innført ved flyplassene Heathrow og Gatwick i London og ved Eurostars togstasjoner, og den skal gjelde for passasjerer som har reist ut fra Liberia, Sierra Leone og Guinea, opplyser den britiske regjeringen.

— Spredning til Storbritannia i oktober

Disse passasjerene vil blant annet bli spurt om hvilke reiser de har gjort den siste tiden og hvem de har vært i kontakt med. Det kan ved behov også bli foretatt medisinsk undersøkelse av passasjerene, og denne sjekken blir utført av helsepersonell i stedet for grensevakter.

Passasjerene vil også få råd om hva de skal foreta seg dersom de på et senere tidspunkt utvikler symptomer på ebolasmitte.

Eksperter ved Northeastern University i Boston har ifølge den britiske avisa The Independent beregnet at det er 50 prosents sjanse for at ebolaviruset vil spre seg til Storbritannia innen utgangen av oktober. Årsaken er flytrafikken til og fra de ebolarammede vestafrikanske landene.

Franske myndigheter sperret tidligere i kveld av en bygning i nærheten av Paris på grunn av mistanke om ebolasmitte. Denne sperringen er siden opphevet, etter at det skal ha vært falsk alarm.