Kraftige reaksjoner på russisk veto mot Syria-resolusjon

En rekke vestlige land refser Russland etter at landet la ned veto mot en ny Syria-resolusjon etter forrige ukes kjemiske angrep.

Publisert Publisert

LA NED VETO: Russland, her ved viseambassadør Vladimir Safronkov (t.h.), la ned veto i Sikkerhetsrådet mot en resolusjon som fordømmer det kjemiske angrepet i Syria i forrige uke. Foto: Mary Altaffer / AP / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norges utenriksminister Børge Brende (H) kaller Russlands veto for meget beklagelig.

– Det er viktig at verdenssamfunnet står samlet og fordømmer bruk av kjemiske våpen, sier Brende i en pressemelding onsdag kveld.

Forslaget ble fremmet av USA, Storbritannia og Frankrike, og formålet var å sikre best mulig rammevilkår og internasjonal støtte for en FN-ledet gransking av gassangrepet mot byen Khan Sheikhoun nord i Syria.

Over 80 sivile, deriblant nesten 30 barn, ble drept i angrepet. Ifølge Storbritannia og Tyrkia viser prøver at nervegassen sarin ble brukt.

Les også

Trump møtte Stoltenberg: – Akkurat nå er verden et rot, men når jeg er ferdig, vil det være et langt bedre sted

Refser Russland

USA, Frankrike og Storbritannia retter alle kraftig kritikk mot Russland etter avstemningen onsdag kveld.

– Med et slikt veto sa Russland nei til ansvarliggjøring, Russland sa nei til å samarbeide med FNs uavhengige gransking, og Russland sa nei til en resolusjon som ville bidratt til å fremme fred i Syria, sier USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Russland har i løpet av den syriske borgerkrigen lagt ned en rekke veto mot resolusjoner som omhandler Syria.

– Russland bærer et tungt ansvar med sin systematiske opposisjon mot et flernasjonalt svar på Syria-spørsmålet, hvis mål er å beskytte dets alliansepartner Assad, heter det i en uttalelse fra president François Hollande.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson sier han er forferdet over Russlands nei.

– Dette plasserer Russland på feil side av diskusjonen, sier Johnson.

Les også

USAs utenriksminister møtt med en kald skulder i Moskva

– Unødvendig

Russland har selv tatt til orde for en uavhengig FN-gransking av det kjemiske angrepet, men landet mener at det er unødvendig med en FN-resolusjon.

Mens vestlige land mener Assad-regimet bærer ansvaret for angrepet, har Russland hevdet at opprørerne har lekket ut gassen for å kunne skylde på regimet.

Det eneste landet som stemte mot resolusjonen bortsett fra Russland, var Bolivia, men landet har ikke vetomakt.

Kina avsto fra å stemme, noe også Kasakhstan og Etiopia gjorde.

Publisert