USA mintes de døde i 11. september-markeringer

Tre presidenter sto side om side da markeringen av 20-årsdagen for terrorangrepene i USA 11. september ble innledet i New York lørdag morgen.

President Joe Biden og førstedame Jill Biden ankommer minnemarkeringen i New York.
  • NTB-AFP-AP
Publisert Publisert

Det ble ringt i klokker ved World Trade Center da minnemarkeringen startet, og det ble avholdt ett minutts stillhet, nøyaktig 20 år etter at det dødeligste angrepet på amerikansk jord noensinne startet klokken 8.46.

Både president Joe Biden og de tidligere presidentene Barack Obama og Bill Clinton var på plass, sammen med ofrenes familier og nødetatene, under den sorgtunge seremonien ved minnesmerket på Ground Zero der tvillingtårnene falt 11. september 2021.

Les også

Direkte: Slik markeres 20-årsdagen for 11. september

Det var også minnemarkeringer på de to andre stedene der kaprede fly styrtet, Pentagon ved Washington og et jorde nær Shanksville i Pennsylvania. Biden deltok på alle tre markeringene

George W. Bush, som var president da angrepet skjedde, talte ved en markering i Shanksville, mens Donald Trump benyttet dagen til å angripe Biden for tilbaketrekningen fra Afghanistan. Han skal senere lørdag kommentere en boksekamp i et kasino i Florida.

Bush sa det hadde gjort ham stolt å være president for et folk som kom sammen etter terrorangrepene, men at han er desto mer bekymret for splittelsen og manglende samhold han ser i USA nå.

– Så mye av politikken vår er blitt en naken appell til sinne, frykt og harme. Det gjør oss bekymret for nasjonen vår og fremtiden vår sammen, sa han.

En mann sørger ved minnesmerket for terroren 11. september 2021, på dagen 20 år etter angrepet.

Nesten 3000 døde

Navnene på de 2977 menneskene som døde i angrepet, ble lest opp av pårørende, en tradisjon som gjentas hvert år, og som tar fire timer.

Flere måtte tørke tårene og stemmen brast da de leste opp sine kjæres navn. Mange holdt bilder av dem de mistet.

Minnestunden startet med en tale av Mike Low, som mistet datteren sin. Hun jobbet på flyet som traff det nordlige tårnet.

Les også

Morten Myksvoll: 20 år etter 11. september er USA meir farleg og mindre fritt

– Når vi leser opp navnene til dem vi har mistet, husker jeg tilbake til den forferdelige dagen da det føltes som et ondt spøkelse hadde kommet ned til jorden vår. Men det var også en dag da mange mennesker gikk mye lenger og gjorde mye mer enn hva man kunne forvente av dem, sa Low.

Han fortsatte talen med å si at han fremdeles har en «fars stolthet over datterens uselviske handlinger i hennes siste øyeblikk».

Navnelesningen ble avbrutt en liten stund da Bruce Springsteen fremførte sin låt «I'll See You in My Dreams».

Politibetjenter fra New York deltar på minnemarkeringen for 11. september-terroren.

Hver flystyrt markeres

I løpet av dagen var det lagt inn til sammen seks minutter der opplesningen stoppet, og de døde ble hedret med stillhet. Det første minuttet ble avholdt klokken 8.46 om morgenen. Da krasjet American Airlines' rute 11 inn i det nordlige tårnet i World Trade Center.

Drøyt ett kvarter senere, klokken 9.03 den skjebnesvangre dagen for 20 år siden, styrtet kaprerne det andre flyet inn i det andre tårnet i World Trade Center.

Og en halvtime senere – klokken 9.37 – styrtet et tredje fly inn i forsvarsdepartementet Pentagon utenfor Washington.

Les også

BT mener: Terroren i USA har gitt oss 20 år med angrep på personvernet. De bør være over nå.

184 mennesker døde i Pentagon, og 2.753 døde i New York, flere av dem ved å hoppe fra de øverste etasjene i tvillingtårnene da de innså at det ikke var noen annet vei bort.

Blomster er lagt ved siden av navnene på ofrene for 11. septemberangrepet på minnesmerket i New York.

Første tårn raste

Ett minutt før klokken slo 10, markerte de fremmøtte tidspunktet da det første tårnet kollapset. De uvirkelige TV-bildene av skyskraperen som nærmest går i oppløsning i en enorm støvsky, gikk verden rundt.

Fire minutter senere styrtet United Airlines' rute 93 på et jorde i Pennsylvania etter at passasjerene overmannet kaprerne og hindret dem i å styre flyet mot Washington, der kongressbygningen trolig var målet. 33 passasjerer og mannskapet på syv døde ved Shanksville.

Det siste minuttet med stillhet i New York ble markert klokken 10.28, da det nordlige tårnet i World Trade Center raste.

Mindre seremonier ble avholdt ved brannstasjoner i New York for å minnes de 343 brannmennene som mistet livet i forsøket på å redde folk i de to skyskraperne.

President Joe Biden og førstedame Jill Biden legger ned en krans ved minnesmerket for United Flight 93, flyet som styrtet i en åker ved Shanksville i Pennsylvania etter at passasjerer og besetning overmannet kaprerne.

Oppfordret til samhold

Kvelden før 11. september oppfordret Biden i en videotale amerikanerne til å vise samhold – «vår største styrke».

– For meg er dette den viktigste lærdommen fra 11. september. Det er når vi er på vårt mest sårbare, i kampen frem og tilbake som gjør oss menneskelige, i kampen for USAs sjel, at samhold er vår fremste styrke, sa han i den seks minutter lange talen.

Trump knuste imidlertid det samholdet ved å sende ut en video med krass kritikk av Bidens «inkompetente administrasjon» og av den «inkompetente» tilbaketrekkingen fra Kabul som han sa fikk Biden til å fremstå som en narr.

Selv om han knapt hadde noe annet valg ennå følge planen som Trump la opp til med sin avtale med Taliban i fjor, har den kaotiske tilbaketrekningen bare forsterket splittelsen i USA.

Julie Sweeney Roth, enken etter Brian Sweeney Roth som døde da et kapret United Airlines-fly traff World Trade Center, berører navnet hans på minnesmerket over ofrene i New York.

Taliban tilbake

I de 20 årene som er gått siden terrorangrepet, fikk USA has på Osama bin Laden og en ny skyskraper med navnet Freedom Tower har reist seg der World Trade Center sto.

Men samtidig med markeringen har Taliban, som Bush varslet krig mot 11. september 2001 og styrtet fra makten noen måneder senere, igjen heist flagget i Kabul.

Verdens ledere tok en mer forsonlig holdning enn Trump med budskap om solidaritet og forsikringer om at angriperne ikke greide å knuse vestlige verdier.

Dronning Elizabeth sa at hun ber for ofrene, og Russlands Washington-ambassadør meldte at Russlands folk sørger sammen med amerikanerne, og at USA og Russland bør gå sammen i kampen mot terrorisme.

Publisert
  1. Taliban
  2. Jill Biden
  3. United Airlines
  4. New York
  5. Joe Biden

Les mer om dette temaet

  1. 20 år med krig mot terror: «Totalt mislykket»

BT anbefaler

– Han er forberedt på lang straff

De to 20-åringene bodde sammen på Eidsvåg i Bergen.

LES SAKEN