Norge bekymret over henrettelsen av Saddam

Norske myndigheter er bekymret for at sunnimuslimer i Irak vil se på Saddam Hussein som en martyr, sier statssekretær i UD Raymond Johansen (Ap).

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

– Vi beklager at Saddam Hussein ble henrettet i dag, og norske myndigheter er imot dødsstraff på et prinsipielt grunnlag. Vi mener også at dette ikke vil lede fram mot den helt nødvendige forsoningen i Irak, sa Johansen til NTB lørdag.

– Samtidig er vi glade for at det er gjennomført en irakisk rettssak og at han er blitt dømt, fortsetter han.

Iraks tidligere president Saddam Hussein ble henrettet ved henging like før klokken 6 lokal tid lørdag morgen.

Norske myndigheter frykter at hengingen av Saddam vil bidra til en ytterligere opptrapping av motsetningsforholdet mellom de ulike religiøse gruppene i Irak, særlig mellom sunni— og sjiamuslimer.

– Vi er redd for at Saddam Hussein kan bli en martyr blant sunnimuslimer i Irak, og sånn sett er han kanskje farligere død enn levende, sier Johansen.

– Løser ikke Iraks problemer

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager henrettelsen og sier i en pressemelding at henrettelsen ikke løser Iraks politiske problemer og den alvorlige sikkerhetssituasjonen.

– Det er viktig at Iraks tidligere diktator er blitt stilt for retten og dømt for deler av sine forbrytelser mot menneskeheten. Det ville vært ønskelig om også de øvrige forbrytelsene han har begått ble gjenstand for rettslig behandling. En avklaring av ansvaret ville vært positivt for den nødvendige forsoningsprosessen, heter det pressemeldingen fra Støre.

Kritikk mot rettssaken

Norske myndigheter hadde foretrukket at den tidligere irakiske presidenten fikk livsvarig fengsel og at han kunne vært til stede under de gjenværende delene av rettsoppgjøret.

– Vi hadde håpet at Saddam Hussein også kunne sittet i tiltaleboksen under rettssaken om grusomhetene begått i 1988 mot den irakiske befolkningen, sier Johansen.

Han påpeker også at det er kommet kritikk mot rettsoppgjøret mot Saddam, blant annet fra Human Rights Watch, om at det er blitt utøvd press under deler av prosessen.

– Norske myndigheter har tett kontakt med blant annet EU, som kritiserer denne dødsdommen, og vil oppfordre irakiske myndigheter framover til ikke å løse rettsoppgjørene ved at man henger de tiltalte, sier statssekretæren videre.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  2. Mariann hugsar knapt noko frå dei første ti dagane

  3. Mannen ble vekket av politiet og beskyldt for voldtekt. Nå er ekskjæresten dømt.

  4. Tor (18) er i karantene etter ein fest i Kvam. – Dette er ein vekkar. No kryssar eg fingrane.

  5. En stille vårdag gikk det opp for ham. - Jeg ble så trist at jeg begynte å gråte

  6. Moren oppdaget at datteren fikk penger på Vipps. Så gikk hun til politiet.