Kamp til målstreken

Bare ti dager før amerikanerne går til valg er det fortsatt dødt løp mellom president George W. Bush og hans demokratiske utfordrer, senator John F. Kerry.

Publisert Publisert

KLAUS JUSTSEN

De fleste meningsmålinger gir presidenten et lite forsprang, selv om flertallet mener at George W. Bush ikke fortjener fire nye år og at de er misfornøyd med hans embetsutøvelse.

Fordel Bush?

Presidentens forsprang ligger innenfor den statistiske usikkerhetsmargin, men i de underliggende strømninger kan likevel tyde på at Bush på ny siger litt fra ...

Men etter at Kerry med sin innsats i de tre tv-debattene innhentet ledelsen som president Bush erobret i august, har ingen av de to vært i stand til å sikre seg et avgjørende overtak.

Det er godt nytt for presidenten at han har et knepent forsprang i de fleste meningsmålinger. Det er imidlertid foruroligende for republikanerne at alle målinger viser at et flertall mener at George W. Bush gjør en dårlig jobb.

Tilslutningen på mindre enn 50 prosent er tradisjonelt et signal om problemer, og Bush har ikke vært over denne viktige grensen siden sin skuffende innsats i den første tv-debatten.

Foreldet valgsystem

Meningsmålingene viser samtidig at USA kan komme til å oppleve en repetisjon på situasjonen i 2000, da kandidaten med flest og avgjørende valgmenn ikke samlet flest stemmer på landsplan.

Denne gang kan det like godt bli John Kerry som George W. Bush, som kommer til å nyte godt av det amerikanske valgsystemet, som et flertall av velgerne nå synes er foreldet.

Situasjonen kan oppstå hvis Kerry holder ledelsen i viktige vippestater som Ohio og Pennsylvania, og den demokratiske kandidat dessuten erobrer Florida, der oppgjøret for fire år siden ble så dramatisk.

Nader ute

Mens opinionsmålingene er uenige om hvem som akkurat nå har et minimalt overtak på landsplan, er de enige om at valgets tredje deltaker, forbrukeradvokaten Ralph Nader denne gang kommer til å spille en mindre rolle.

Efter tidligere å ha samlet 2-3 prosent av stemmene, er det nå bare en enkelt prosent av velgerne eller færre, som erklærer at de vil stemme på mannen som etter valget i 2000 ble beskyldt for å ha sikret George W. Bush seieren.

Den synkende tilslutningen ses dels som resultat av at flere velgere innser at en stemme for Nader reelt kan bli en stemme for Bush, dels som resultat av en diskret, men intens kampanje fra demokratene.

For fire år siden fikk Nader 2,8 millioner stemmer og undersøkelser viste at langt de fleste ville gått til demokraten Al Gore. Denne gang blir det vesentlig færre stemmer, som ifølge Gallup-instituttets sjef Frank Newport trekkes likelig fra Kerry og fra Bush.

Like udugelige

Selv få stemmer kan imidlertid få avgjørende innflytelse i enkelte stater og demokratene oppfordrer fortsatt Nader til å trekke seg. Det skjer neppe, etter at den iltre mannen har erklært at John Kerry vil bli like udugelig president som George W. Bush.

KJEMPER I MEDVIND: President George W. Bush har de siste dagene skaffet seg et ørlite overtak på rivalen. Men han kan ikke slappe av i anstrengelsene for å nå nye velgere. Som her i Wilkes-Barre i Pennsylvania.

FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Politiske helter på felttog

BT anbefaler

Ørjan får 257 kroner ekstra for å dele arbeids­dagen i to. – Mange spør hvordan jeg orker.

Bussjåfør Ørjan Aasheim sier alltid ja hvis han blir spurt om ekstra vakter. Han trenger pengene.

LES SAKEN