Året da alle i familien får sine ferieønsker oppfylt

Om familien ikke klarer å enes om hvor årets ferie skal gå, kan Interrail være løsningen.

Publisert Publisert

– Jeg vil til Italia og spise pizza, erklærer Peter Baarøy Lindemann bestemt.

– Jeg vil se Eiffeltårnet og Eurodisney, sier Thelma Lindemann.

– Palmer, sukker Hannah Baarøy.

– Store svaiende palmer. Sol og strand. Dét ønsker jeg meg.

riks000506523-8Gyk4mYybq.jpg

Utenfor ligger ennå snøen tung på trærne og kuldegradene har laget isroser på vinduene. Søskenflokken, som består av Peter på åtte, Hannah på syv og Thelma på fem, har alle sine meninger om hva de vil oppleve i sommer.

Dermed er både Italia, Frankrike og «Palmeland» plottet inn på reiseruta. Dette året får nemlig alle sine ferieønsker oppfylt, for den store togturen står på programmet. Familien Baarøy Lindemann skal på Interrail gjennom Europa — og slik opplevde de reisen:

Sekker og sommerfugler

Eventyret starter på Oslo sentralstasjon tidlig en julimorgen. Utstyrt med hver vår sekk på ryggen og en vilter gjeng med sommerfugler i magen, er vi klare.

I sekkene har vi alt vi trenger. Tror vi. Håper vi. Tanken er litt skremmende, men mest av alt befriende. Alt vi trenger i en sekk på ryggen! Både sandaler og gode joggesko. Jentene har pakket ned kjoler og pappa og storebror shorts, samt et par ekstra skift, en varm fleece-genser og regnjakke i tilfelle. En snor og noen klyper, så vi kan vaske litt underveis, og selvfølgelig godt med underholdningssaker så timene på togene ikke blir så lange.

Vi har en godt planlagt reiserute: Oslo – Malmö – København – Hamburg – München – Innsbruck – Axamer – Porto Recanati – Genova – Cinqe Terre – Milano – Genève – Lyon – Paris – Brussel – Essen – København – Malmö – Oslo, vi har togtabeller og hver vår 22-dagers billett, som er gyldig i så og si hele Europa.

Endelig tøffer toget ut av sentralstasjonen. Det kiler i magen. Første etappe er velkjent – svensk sommeridyll, sild og knekkebrød. Foran oss ligger syv timer og femten minutter med kortspill og musikk, og et landskap som veksler utenfor vinduet mellom gyllengule kornsletter, tett furuskog, rosa blomsterenger og småbyer. Vi er på vei!

Kvalitetstid underveis

Da Interail-billettene ble lansert på 70-tallet var de lenge forbeholdt ungdom. Mang en ung sjel fartet Europa på kryss og tvers gjennom 80- og 90-tallet. Etter hvert som blokadene ble oppløst i Europa, utvidet også verdensdelen seg for toglofferne.

I 2007 skjedde det så en revolusjon i Interrail-systemet. Sonebilletter ble erstattet med globale pass der du selv bestemmer antall dager og land du vil besøke – og billetten gjelder alle aldre – ungdom, barn, voksne og seniorer. Helt perfekt for barnefamilier.

Eurodisney oppleves som et sant eventyr for barna.

Vi legger søte bror bak oss og setter kursen mot byliv i København, Hamburg og deretter München. Museer og kafeer, spennende butikker og koselige gater. På Interrail er vi stadig bare på gjennomreise, og snart går turen videre til Sveits og de snødekte Alpene. Hannah har forberedt seg godt. Hun har både lest bøkene og sett filmene om Heidi, den foreldreløse jenta som bor i fjellene sammen med bestefaren sin. Nå er det snart vår tur til å løpe nedover de grønne liene.

Innsbruck og Axamer er kjente vinterdestinasjoner, men har også et bredt tilbud av sommeraktiviteter. Foruten varierte fotturer i fjellet, kan du har fylle dagene med hesteridning, fisketurer, fjellsykling og golf. Det er ikke vanskelig å få dagene til å gå, tvert imot.

Pizza— og palmeland

Det er snart på tide å tøffe videre. Vi blir kun én til to netter på hvert sted, mer har vi ikke tid til om vi skal rekke alt vi har planlagt.

Mens vi stiger ned fra Alpene, går forventningene til Italia den motsatt vei, nemlig rett til værs. En intens, sydeuropeisk varme fyller togkupeen. Peter har heftige fantasier om pizza, mens Hannah tørker svette.

Vi passerer grønne vinranker, små brosteinlagte landsbyer. Kirketårn og hvitmalte hus. Så endelig ser vi Hannahs etterlengtete palmer på rekke og rad, og bakom dem en lang strand med parasoller og et knallblått hav. Vi har nådd Adriaterhavet, og barna sukker salig.

Toget kjører inn i den idylliske kystbyen Porto Recanati, italienerens favorittferieby. Her er husfasadene fargesprakende, folk vennlige og kanelisen absolutt enestående. Om kvelden tusler vi langs strandpromenaden, ser sola gli ned i havet i en eksplosjon av rødfarger og nyter det yrende livet i denne gamle fiskerbyen.

Dagene går fort. Vi krysser landet, via Genova til vakre Cinque Terre, de fem byene som klamrer seg fast i fjellsiden, kun tilgjengelige med båt og tog. Peter er i ferd med å sette rekord i pizzaspising, mens blant jentene står pasta høyest i kurs.

Rutinerte togloffere

Idet vi tar fatt på vår siste uke, kan vi konstatere at vi er blitt nokså rutinerte togloffere. I samlet tropp strener vi inn på Europas store togstasjoner, orienterer oss raskt, finner riktig perrong, vogn og sitteplass. Barna har fått dreisen på å holde orden i egen sekk. Det tyngste nederst. iPod og bok øverst. Intet glemt eller mistet.

Mens man venter på toget tørker badehåndklene. Foto: Jan Olav Baarøy

Endelig tøffer vi inn i Paris der høydepunktene står i kø. Notre-Dame og Pompidou til de voksne, Eiffeltårnet og Eurodisney til barna. Etter tolv timer i aktivitet blant Disney-figurer, karuseller, sukkerspinn og et gedigent fyrverkeri, segner Peter, Hannah og Thelma ned i setene på vei tilbake til sentrum, og for første gang på nesten tre uker, sovner de tvert. Fullstendig utladet og med store smil rundt munnen.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her er Sara blitt stoppet av UP på E39: – Håpet de med vestene var fiskere

  2. Folgefonnas hemmelig­heter er avslørt. – Ukjent for alle, og mye mer dramatisk enn vi trodde.

  3. Oppkast på bussen ikke fjernet etter tre dager: – En smittekilde på hjul

  4. Økende smittetrend i flere byer: – Befinner oss på et vippepunkt

  5. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  6. Mulig utbrudd i Oslo: Minst tre smittet og rundt 50 i karantene etter fester