Ber om dødsstraff for Moland og French

Aktor i ankesaken ber om at både Tjostolv Moland og Joshua French må dømmes til døden. Han legger stor vekt på Molands tilståelsesbrev.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Joshua French skal dømmes til døden for spionasje, for å ha konspirert til mord og for mord, sa aktor ifølge Dagbladet.no før han fredag la ned samme straffepåstand for Tjostolv Moland.

— Moland har innrømmet at han er leiesoldat, men ikke spion. Han har også sagt at han kom til Kongo for å hjelpe det kongolesiske folket, hevdet aktor, major Blaise Bwamulunda, i retten fredag.

Han knyttet også Moland til opprørslederen Laurent Nkunda, og opprettholdt pengekravene på til sammen 4,5 milliarder kroner.

Les også

Avviser Kongos spionasjekrav

— Lei av drapsdom

Rettssaken fortsetter lørdag der forsvarerne skal slippe til med sine prosedyrer. Joshua French tviler på at dette vil gjøre noen stor forskjell.

— Jeg begynner å bli litt lei av å bli dømt til døden. Jeg la også merke til at mens jeg ikke ble dømt for medvirkning til drap i første instans, ville aktor dømme meg for det nå. Det ble heller ikke tatt med at vi skulle dømmes til døden for landeveisrøveri. Det kan jo skyldes at de sliter med å holde styr i bokholderiet sitt, sier French til VG Nett.

- En rekke feil

De to nordmennenes norske juridiske rådgiver, Marius Diedrichson, sier til NTB at aktors prosedyre ikke kan få stå uimotsagt. Han overlater til nordmennenes kongolesiske forsvarere å argumentere for deres sak.

— Prosedyren fra aktor er skjev, unyansert og inneholder en rekke feil. Prosedyren har slettes ikke tatt inn over seg det hele bevisbildet, selv ikke slik det er blitt presentert her i den kongolesiske militære rettssalen i Kisangani, sier han til NTB.

Under rettsmøtet fredag hevdet aktor at Moland har spilt syk.

— Saken er forsinket fordi Tjostolv Moland hadde en periode der han spilte syk. Men i denne tiden bestemte Moland seg for å avslutte stillheten. Tjostolv Moland ba da Kasongos familie (den drepte sjåførens familie. red.anm.) om tilgivelse. Da han knelte ned etter mange tårer, besluttet Moland seg for å lette sin samvittighet. Han ba om tilgivelse, sa aktor Bwamulunda ifølge VG Nett.

Les også

- Jeg tror på en god slutt

— Tilståelse

De knappe 30 frammøtte i militærdomstolen fikk høre at aktor mener Moland har tilstått spionasje, konspirasjon, inngåelse av kriminelt forbund, ulovlig våpenimport, drap, forsøk på drap og væpnet ran.

Han hevdet at Molands «tilståelse» også viser at Tjostolv Moland og Joshua French var sammen om alle de kriminelle handlingene.

— Da de stakk av kjørte French bilen, og Moland tørket blodet av setet for ham. French er medskyldig i at Kasongo aldri kommer tilbake til jorden. Bare gjennom troen på Jesus Kristus kan vi møte han igjen, sa aktor i sin prosedyre.

- Benekter drap

Marius Dietrichson reagerer på at tilståelseserklæringen ble trukket fram i retten.

— Jeg reagerer på at saken mot Moland går, og reagerer enda sterkere på at erklæringer som ble utferdiget mens han var tvangsinnlagt for mental ubalanse, legges fram i retten. Saken blir ikke bedre av at aktor ikke framlegger, og helt benekter, at Moland under det samme sykehusmøtet tidligere utferdiget erklæringer hvor han nektet for å ha vært drapsmannen, selv om han framdeles tok på seg det økonomiske ansvaret, sier Dietrichson til NTB.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Enken innrømmer pengestøtte

  2. Fikk endelig møte sønnen

  3. – Godt for Moland å møte moren

  4. Får hver sin forsvarer

  5. Advarte diplomater i Kongo mot innblanding

  6. Joshua French forklarer seg i retten

  7. Moland flyttet tilbake til fengselet

  8. - Håper å treffe Tjostolv flere ganger

  9. Ankesaken fortsetter i Kongo

BT anbefaler

– Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære.

– Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære, sier Anne Berge Pedersen.