Ahmadinejad avviser atomtest

President Mahmoud Ahmadinejad sier dokumentene som angivelig beviser at Iran er i ferd med å utvikle en atombombe, er forfalsket.

President Mahmoud Ahmadinejad sier til amerikansk TV at dokumentene som angivelig beviser at Iran er i ferd med å utvikle en atombombe, er forfalsket. Her er den iranske presidenten under klimatoppmøtet i København. Foto: SCANPIX/REUTERS.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Ahmadinejad ga i helgen et sjeldent intervju med amerikansk TV.

I intervjuet med ABC News kommenterte den iranske presidenten for første gang rapportene i The Times om at Iran er i ferd med å teste en viktig del av en atombombe.

Ahmadinejad sier The Times-saken er «fundamentalt usann», og at kritikken mot Irans kjernefysiske program har blitt «en repetitiv og smakløs spøk».

Avisa har fått tak i det den hevder er hemmeligstemplede fra Irans mest hemmelige militære atomprosjekt. De beskriver en fireårsplan for testing av en såkalt nøytrondetonator, komponenten i en atombombe som utløser selve eksplosjonen.

— Fabrikkert og forfalsket

Ifølge utenlandsk etterretning stammer dokumentene fra 2007, fire år etter at Iran angivelig hadde stanset atomvåpenprogrammet sitt.

Dokumentene beskriver bruk av en nøytronkilde som ifølge flere uavhengige eksperter ikke kan brukes til annet enn i kjernefysiske våpen.

Men Ahmadinejad hevder hardnakket at han ikke har til hensikt å bruke det kjernefysiske programmet til å bygge atomvåpen.

Dokumentene er «alle fabrikkerte og forfalsket av den amerikanske regjeringen», sier presidenten i intervjuet med ABC News.

- Sterk indikator

På spørsmål om Iran aldri kommer til å skaffe seg atomvåpen, svarte presidenten:

— Man bør kunne si ting kun en gang. Vi har sagt at vi ikke vil ha en atombombe. Vi aksepterer det ikke.

Eksperter sier at dersom dokumentene The Times siterer fra er ekte, er dette den sterkeste indikatoren hittil på at Iran fortsatt har et hemmelig atomvåpenprogram.

FN har allerede vedtatt tre forskjellige straffesanksjoner mot Iran fordi landet nekter å avslutte programmet for anriking av uran. Nå risikerer regimet i Teheran nye sanksjoner.

- Rettferdig grunnlag

President Ahmadinejad sier han ønsker nye forhandlinger dersom de skjer på «et rettferdig grunnlag».

— Dersom dere sier dere vil innføre nye sanksjoner, så bare gjør det, sier han.

I intervjuet avviste han også kritikken av menneskerettighetene i Iran og beskyldninger om massearrestasjoner etter presidentvalget i sommer.

Intervjuet ble tatt opp før demonstrasjonene i Qom tirsdag. Hundretusener av opposisjonelle hadde samlet seg i den hellige byen storayatolla Hossein Ali Montazeri ble begravet.

Publisert: