CNN: USA mistenker russiske hackere for å ha spredt falske nyheter om Qatar

Amerikansk etterretning mener det er russiske hackere som har plantet nyheten om at Qatar er vennlig innstilt overfor Iran og Israel, melder CNN.

Publisert Publisert

MØTTES: President Donald Trump (til h.) i møte med Qatars emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani under et besøk i mai. Foto: Evan Vucci, AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Saken brukes nå av Saudi-Arabia og andre land ved Persiabukta for å legitimere det diplomatiske bruddet med Qatar.

Qatars utenriksminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani mener imidlertid at konflikten skyldes en misforståelse, og fremholder overfor CNN at FBI har bekreftet hackingen og plantingen av den falske nyheten.

Saken ble sendt ut av Qatars offisielle nyhetsbyrå 23. mai.

– Uansett hvilke anklager som er slengt ut, så er det hele basert på desinformasjon, og vi mener at hele krisen er basert på desinformasjon, sier al-Thani til CNN.

Hvis opplysningene stemmer, kan det være et tegn på at Russland forsøker å undergrave amerikansk utenrikspolitikk, påpeker nyhetsbyrået AFP.

Men russiske myndigheter avviser beskyldningene.

– Uansett hva som skjer, så er det hackere. Det er en gammel påstand, og som alltid er det null bevis, og konklusjonen trekkes før saken i det hele tatt er etterforsket, sier Kreml-rådgiver Andrej Krutskikh.

Saudi-Arabia har sammen med blant andre De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt anklaget Qatar for å støtte både ytterliggående sunnimuslimske grupper og sjiamuslimske Iran, som er Saudi-Arabias erkerival i regionen.

Publisert