Jordanske myndigheter opplyser til statlig TV at drapet på Muath al-Kasaesbeh skjedde allerede 3. januar.

De siste ukene har Jordan forsøkt å forhandle med IS om en fangeutveksling, men de fikk ikke bekreftet at Kasaesbeh fortsatt var i live.

Det ble tirsdag lagt ut stillbilder og en video på nettet som angivelig viser drapet på flygeren. Den 22 minutter lange videoen viser blant annet en brennende mann stående i et svart bur.

Jordans forsvarssjef informerte samme dag flygerens familie om at Kasaesbeh er drept, ifølge et familiemedlem.

Nøye redigert

Videoen er nøye redigert og viser også flygeren mens han sitter ved et bord og diskuterer operasjoner mot IS. I bakgrunnen vises flagg fra flere vestlige og arabiske land som deltar i koalisjonen mot den ytterliggående gruppa.

Etterpå dukker Kasaesbeh opp i en oransje fangedrakt mens han er omringet av bevæpnede og maskerte IS-krigere i kamuflasjeklær. Deretter klippes det til et bilde der han står inne i et metallbur og tilsynelatende blir dynket med bensin før han brennes levende.

Videoen blir offentliggjort få dager etter at IS drepte det andre japanske gisselet på en uke.

USA fordømmer

Det hvite hus fordømmer IS på det sterkeste og ber om at alle som holdes fanget av gruppen, blir satt fri umiddelbart.

— Vi vil vise vår solidaritet med Jordans regjering og det jordanske folk, sier talskvinne Bernadette Meehan.

Det er ikke bekreftet at den publiserte videoen er ekte, men amerikanske myndigheter opplyste tirsdag kveld at de jobber med å sjekke om den er autentisk.

Ville løslate kvinne

Flygeren ble tatt til fange da flyet hans styrtet under et kampoppdrag for den USA-ledede koalisjonen i Syria i desember.

Jordan har sagt seg villig til å løslate en irakisk kvinne, Sajida al-Rishawi, slik IS krever, i bytte mot flygeren. Men de har ikke villet gjøre det før de fikk bevis for at flygeren fortsatt var i live.

I Jordan har det vært stort press fra folket om å forhandle med IS. I hjembyen til den fangede piloten har protestene vært enorme den siste tiden.