• Utrolige aggresjonshandlinger som vil få meget alvorlige virkninger.

USA trapper opp ordkrigen mot Russland. Utenriksminister John Kerry fordømmer det han kaller «utrolige aggresjonshandlinger» på Krim og sier de vil få «meget alvorlige virkninger». Russlands G8-medlemskap står i fare.

— Dersom Russland ønsker å være et G8-land, må det oppføre seg deretter. G8-landene og flere er forberedt på å isolere Russland som følge av invasjonen. De er forberedt på å bruke sanksjoner og isolere Russland økonomisk, sa den amerikanske utenriksministeren John Kerry til CBS.

- Russland er isolert

Han advarer mot at russiske verdier i Vesten og særlig USA kan bli sperret, og amerikanske forretningspartnere kan trekke seg ut. Russiske rubler vil trolig bli svekket.

— Prisen for Russlands framferd vil være stor. USA er forent, Russland er isolert. Dette er ikke en sterk posisjon de står i, sa Kerry til NBCs Meet the Press.

Etter planen skulle Russland arrangere G8-møte i juni i Sotsji, men dette avvises nå av Kerry som mulig. USA, Storbritannia og Frankrike har allerede trukket seg fra de forberedende møtene til uka.

Kerry påpeker imidlertid at Russland sitter på «et sett med riktige valg», som de kan gjøre for å avdramatisere krisen.

Russlands president Vladimir Putin hadde natt til søndag en lang telefonsamtale med USAs president Barack Obama der han sa at etniske russere i Ukraina er i livsfare og at Russland har rett til å forsvare sine interesser i Ukraina.

Nato fordømmer

Også NATO fordømmer den militære opptrappingen i Russland.

— Vi gir uttrykk for stor bekymring for den russiske nasjonalforsamlingens godkjenning av bruk av væpnede styrker på ukrainsk territorium. Russiske styrkers aksjon er i strid med folkeretten, skriver NATO-landene i en uttalelse de ble enige om søndag kveld.

— Russland må respektere sine forpliktelser etter FN-charteret og prinsippene i OSSE. Vi ber Russland trappe ned spenningen, fremholder de.

NATOs 28 ambassadører var samlet i Brussel for å diskutere den spente situasjonen i Ukraina som følge av russisk aktivitet på Krim-halvøya. Det tok dem lang tid å bli enige om en tekst, som ikke ble offentliggjort før søndag kveld. (©NTB)

Diskuter saken under: