Virkelighetsoppfatningen hos folk vi møter i Sevastopol, den store marinebyen på Krim, ligger langt unna det bildet vestlige media ga av hendelsene på Maidan-plassen. Nærmere 60 prosent av befolkningen her har russisk bakgrunn.

Boris Evgenievitsj trekker opp det historiske lerretet. Han mener det går en rett linje fra fascistbevegelsen i Ukraina under annen verdenskrig til dagens «kuppmakere», som han kaller dem.

- Nasjonalismen i Vest-Ukraina er sterk nå. Men vi har en stolt historie her på Krim, sier Evgenievitsj, som vi møter på Nakhimov-plassen i sentrum av Sevastopol.

Selv var han ingeniør i den sovjetiske hæren da han var yrkesaktiv.

- Jeg støtter fullt ut at de russiske soldatene er her, sier han.

Fornøyd med det gamle

De to unge skolejentene Lada Zosina (17) og Yulia Leshner (16) slapper også av på Nakhimov-plassen denne ettermiddagen.

- Her er alt OK. Det er ingen krig. Folk går på arbeid og vi studerer, sier Lada, som har ukrainsk bakgrunn.

Hun synes det er meste laget med russiske soldater, mens Yulia med russisk bakgrunn mener det er helt greit. Som marinebase både for den russiske og ukrainske flåten, er ikke folk i Sevastopol uvant med soldater fra Russland. Det uvanlige er at de er iført finlandshetter og bærer på våpen.

Lada ser ikke behov for store omveltninger på Krim.

- Jeg vil ha det sånn som det var før, sier hun.

Yulia på sin side hadde helst sett at Krim ble del av Russland. Men ingen av jentene liker det som har foregått på Maidan-plassen i Kiev.

- Folk jobber ikke, de er bare ute i gatene og slåss. Moren min er redd bare jeg går ut her i Sevastopol, forteller Lada.

Det kan virke som en overdreven bekymring. Ifølge jentene har det vært rolig hele tiden i byen deres.

På frivillig vakt

Utenfor rådhuset i Sevastopol står tre menn i uniformer og kosakkluer. Den ene presenterer seg som Vladimir Iljitsj. Kanskje heter han det samme som selveste Lenin, kanskje ikke. Etternavn vil han ikke oppgi.

Vladimir har vært sjømann i den sovjetiske flåten hele yrkeslivet. Han vil ikke helt vedgå at han står vakt ved rådhuset som del av den ukrainske «selvforsvarsstyrken». Men han hører med i en gruppe gamle kosakksoldater — og da «passet det godt» å vise frem uniformen i disse dager.

- Vi har det bra, med orden og stabilitet. Ikke bråk og fascisme. Ukraina må være et respektert land, sier Vladimir Iljitsj.

Soldater under press

Belbek er flyplassen utenfor Sevastopol. Journalister på stedet rapporterte i går morges at russiske soldater hadde løst varselskudd da ukrainske soldater nærmet seg. Det hele roet seg.

Da Adresseavisen besøkte stedet i går ettermiddag, blokkerte et russisk militærkjøretøy veien til flyplassen, mens de ukrainske soldatene holdt seg inne på forlegningen som huser flyplassadministrasjonen. Der var moralen nokså lav. En sliten, våt og preget soldat innrømmet at situasjonen var spent. Men han valgte tappert å være optimist.

- Jeg tror dette blir fred og vennskap til slutt.

- Og at de russiske soldatene drar hjem?

- De har ikke noe valg.