Dette er de terrormistenkte

Mens brødrene Cherif (32) og Said (34) Kouachi holdt et gissel utenfor Paris, hadde vennen Amedy Coulibaly (33) fanget inntil seks personer i en butikk øst i hovedstaden.

Publisert Publisert

Cherif (32) og Said (34) Kouachi, Hayat Boumeddiene (26) og Amedy Coulibaly (33) var ettersøkt for terroraksjonene i Paris. Foto: Scanpix

  • Marit Fosso
  • Håkon Block Vagle
  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Politiet har identifisert brødreparet Cherif (32) og Said (34) Kouachi som gjerningsmennene som drepte tolv i terrorangrepet i Paris onsdag.

Brødrene holdt et gissel i et trykkeri i Dammartin, en liten by utenfor Paris.

Den andre gisselaksjonen sto Amedy Coulibaly (33) bak.

Både brødrene Kouachi og Coulibaly skal nå være drept, melder det franske nyhetsbyrået AFP. Det er uklart hva som har skjedd med kjærsten til Coulibaly, Hayat Boumeddiene (26). Hun er også ettersøkt av politiet.

Terrorbrødrene Kouachi

150107-cherif-said-kouachi-912p_8c90d34082205d72b1bbd1187b0a9012.jpg

Begge var franske statsborgere, født i Paris av foreldre fra Algerie. Foreldrene døde tidlig, og brødrene skal ha vokst opp i Rennes før de flyttet tilbake til Paris.

Rappet om damer

På begynnelsen av 2000-tallet var Cherif ikke særlig interessert i religion. Han hadde kjærester og drakk alkohol, røykte hasj og gikk ikke i moskeen. Ifølge The Telegraph skal 32-åringen ha jobbet som pizzabud og butikkassistent. En video publisert av avisen Le Figaro viser Cherif som rapper.

Han skal ha blitt radikalisert av avsløringene av amerikanske overgrep i Abu Ghraib-fengselet i Irak, og ble vervet til kamp mot de amerikanske styrkene i Irak. Radikaliseringen skal ha skjedd i Addawa-moskeen, nær Cherifs hjem i Paris.

I 2005 ble han omtalt i en artikkel i New York Times, der det heter at han ble pågrepet etter at han mistet flyet til Syria. Under rettssaken skal forsvareren hans prøvd å fremstille ham som en enkel mann på jakt etter spenning.

Dømt til fengsel

I 2008 ble han dømt til tre års fengsel for å ha deltatt i et nettverk som rekrutterte folk til å dra til å krige i Irak. Dette ble regnet som en relativt mild dom. Under rettssaken forklarte han at det var torturbildene fra Abu Ghraib som fikk ham til å endre kurs.

— Jeg trodde virkelig på ideen, uttalte han ifølge nyhetsbyrået AP. Til en medfange i fengselet skal han ha sagt at han angret.

Cherif sonet 18 måneder av dommen før han ble satt fri igjen. Deretter skal han igjen ha havnet i politiets søkelys for forbindelser til den straffedømte franske islamisten Djamel Beghal. Det ble imidlertid aldri reist noen ny tiltale mot ham.

Kone og to barn

Mindre er kjent om eldstemann Said. I en periode skal han ifølge The Telegraph ha flyttet til byen Reims der naboene forteller at han bodde sammen med konen og to barn på fire og ni år. Byen har et dårlig rykte og er preget av kriminalitet og narkolanging. Politiet har gjennomsøkt leiligheten til Said og skal ha anholdt konen hans.

Da Cherif i 2010 igjen kom i myndighetenes søkelys, skal også Said ha blitt nevnt i politirapportene, ifølge The Telegraph.

Disse antydet at Said også skal ha blitt radikalisert på dette tidspunktet.

Den gangen skal Cherif ha vært involvert i en plan om hjelpe en terrorist, som ble dømt for Metro-bombingen i Paris i 1995, med å rømme fra fengselet.

Cherif satt rundt fire måneder i varetekt, men ble aldri formelt tiltalt for noe.

La igjen passet

Said og broren ble identifisert av politiet etter at Said la igjen passet i fluktbilen.

Den tredje gjerningsmannen er identifisert som 18 år gamle Hamyd Mourad. Han deltok ikke i skytingen, men skal ha kjørt fluktbilen. Han overga seg sent torsdag kveld til politiet etter å ha sett navnet sitt sirkulere i sosiale medier.

Mourad gikk på skole i Charleville-Mezieres, i nærheten av Reims. Etter å ha sluttet på skolen er han ikke registrert med fast bosted. Nasjonaliteten hans er ikke kjent.

Et politiraid hjemme hos Cherif Kouachi skal ha avdekket videoer av taler fra Al Qaida-medlemmer. Loggen viser at han søkte opp både nettsider om jihad, og barneporno, melder Le Point.

Amedy Coulibaly (33) og Hayat Boumeddiene (26)

2.jpg

Amedy Coulibaly var 33 år og fraJuvisy-sur-Orge in Ile-de-France. Coulibaly er knyttet til drapet på en politikvinne i Paris, og politiet mener han er gjerningsmannen bak gisselaksjonen i Porte de Vincennes.Coulibaly skal tilhøre den samme terrorgruppen som brødrene Kouachi.

Kvinnen som også er etterlyst, Hayat Boumeddiene (26), har vært Coulibalys kjæreste siden 2010 og bodde i hjemmet hans mens han var i fengsel, skriver Le Monde.

Besøkte terrordømt sammen

Den franske avisen rapporterer videre at Coulibaly og Cherif Kouachi var de to mest dedikerte disiplene til Djamel Beghal.

Beghal har bånd til Osama bin Laden, og er dømt til ti års fengsel for å ha planlagt å sprenge den amerikanske ambassaden i Paris. Benghal ble løslatt i 2011.

Sporing av telefonsamtaler viser at Coulibaly og Kouachi besøkte Beghals hjem i Murat i Syd-Frankrike.

Dømt for å hjelpe annen terrorist

Ifølge avisen Le JDD, var Coulibaly dømt til dem års fengsel for å ha forsøkt å hjelpe en annen terrordømt å rømme fra fengsel.

Den terrordømte var Ait Ali Belkacem, som ble dømt til livstid for angrepet i Orsay i 1995.

Det er uklart hvorfor Coulibaly er på frifot.

Mannen fikk i ung alder en kriminell løpebane, og har et rulleblad som viser tyveri, narkotikakriminalitet og væpnet ran av en bank.

Politiet antar at han ble radikalisert i 2002.

— Jobbet på Cola-fabrikken

Avisen Le Parisien kan ha intervjuet Coulibaly.

I en artikkel fra 2009 med bilde, forteller det som sannsynligvis er Coulibaly at han ser frem til å møte daværende president Nicolas Sarkozy.

Franske myndigheter hadde da en kampanje for å støtte bedrifter som arbeidet mot arbeidsledighet blant ungdom.

— Jeg er veldig glad. Jeg vet ikke hva jeg skal si til ham. Jeg tror jeg skal si hallo. Forhåpentligvis kan presidenten hjelpe meg å finne en jobb, er Coulibaly sitert på.

I artikkelen står det at Coulibaly på i 2009 arbeidet på en Coca-Cola-fabrikk i Paris.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Våknet til at naboen var terrorist

  2. «Det er ingen tvil om at muslimer er en kilde til uro»

  3. Fransk avis: Mistenkte sett på bensinstasjon

  4. Flere moské-angrep etter Paris-terroren

  5. - Norske medier er for feige

  6. - Dette er terror mot oss alle