Fem personer er siktet for terrorisme etter at politiet gikk til aksjon i fem belgiske byer torsdag og natt til fredag. Aksjonen førte til at et stort terrorangrep ble avverget, ifølge belgiske myndigheter.

Opptil 300 soldater skal settes ut i hovedstaden Brussel og i byen Antwerpen nord i Belgia som har en stor jødisk befolkning, opplyser den belgiske statsministerens kontor i en uttalelse lørdag.

— De mobiliserte soldatene kommer til å være bevæpnet, og deres hovedoppgave vil være å overvåke bestemte steder, samt å forsterke politiet, heter det.

Skjerpet sikkerhet

Belgiske myndigheter besluttet fredag at hæren skulle kalles inn for å styrke sikkerheten etter at det ble kjent at de terrormistenkte planla angrep på politiet.

— Hæren vil være klar til å øke sikkerhetsnivået i landet, sa statsministeren Charles Michel etter et regjeringsmøte.

Det ble også drøftet andre tiltak, som å isolere islamistiske fanger til spesielle seksjoner i fengsler.

Også EU skjerper sikkerheten på mange av sine institusjoner i Brussel fredag.

— Det er bare en forholdsregel. Vi har ingen indikasjoner på noen bestemt trussel, sier EU-kommisjonens talskvinne Mina Andreeva.

Politiet var målet

Rundt omkring i Brussel har politiet blitt utstyrt med maskinpistoler, noe som er svært uvanlig. I Antwerpen har politiet fått tillatelse til å ta med våpen hjem.

Torsdag ble 13 personer pågrepet av politiet under en antiterroraksjon i Belgia. Det ble beslaglagt flere våpen, sambandsutstyr, falske dokumenter og politiuniformer.

— De hadde planer om å drepe politifolk på gata og politistasjoner, sa Eric Van Der Sypt i den belgiske påtalemyndigheten på en pressekonferanse.