- Rørende, empatisk og forsonende

Terrorrammede Charlie Hebdo setter en karikatur av profeten Muhammed som holder et «Je Suis Charlie»-skilt, på forsiden av neste utgave. Ovenfor står teksten «alt er tilgitt».

Publisert Publisert

- NATURLIG OPPFØLGING: Per Edgar Kokkvold tror ikke onsdagens Charlie Hebdo-forside vil virke spesielt provoserende. ARKIVFOTO: SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix

  • NTB
  • Liv Solli Okkenhaug
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Charlie Hebdo, forsiden 13. januar 2015. Foto: Faksimile

Onsdagens utgave av det franske satiremagasinet er den første siden terrorangrepet på Charlie Hebdos kontorer i Paris onsdag sist uke. Tolv personer, blant dem ni redaksjonsmedlemmer, ble drept. Av magasinet selv blir utgaven kalt «de overlevendes utgave».På forsiden, som ble vist til mediene mandag, sees også profeten Muhammed med en hvit turban en tåre i øyet.

Setningen «Je Suis Charlie» — jeg er Charlie - erstattet Charlie Hebdos nettside kort tid etter angrepet hvor 12 personer ble drept. Budskapet har siden blitt gjentatt tusenvis av ganger av journalister, politikere, diplomater og opprørte borgere over hele verden.

- Empatisk og forsonende

BTs faste tegner Marvin Halleraker hadde i likhet med mange forventet mye Muhammed-tegninger i Charlie Hebdos første utgave etter terroranslaget.

— Mange forventet nok også sterke provokasjoner. Selv om jeg personlig vil avstå fra å tegne profeten nå, synes jeg denne versjonen var overraskende empatisk og forsonende. Enkelte muslimer vil kanskje synes den er støtende, men denne tegningen er ingen provokasjon fra Charlie Hebdos side, sier Halleraker.

Han synes det er en sterk forside.

— Slik jeg leser den, sier den at en gråtende Muhammed identifiserer seg med ofrene, slik mange muslimer også gjør – og at terroristene har misbrukt religionen deres. Dette er ikke en aksjonistisk tegning, jeg tenker det heller kan ses som et håndslag til muslimer. Tonen i forsiden er rett og slett ganske rørende, sier Halleraker.

- I sin fulle rett

— Forsiden vil nok virke provoserende på noen. Men Charlie Hebdo har alltid kommet med provokasjoner overfor absolutt alle grupper. Så de er bare trofaste -mot sin tradisjon, og ikke spesielt ute etter muslimer, sier VG-tegner Roar Hagen.

Les også

Charlie Hebdo selges i 25 land

Hagen respekterer for redaksjonens avgjørelse om å publisere forsiden.

— De bruker sin ytringsfrihet til siste blodsdråpe, bokstavelig talt. Og de er i sin fulle rett til å gjøre det etter en domsavsigelse i fransk høyesterett. Det er enhver redaktørs selvstendige ansvar å ta slike avgjørelser, og slik må det være. De aller fleste er jo ikke så offensive og modige som Charlie Hebdo, dette er et enestående magasin, sier Hagen.

Han tror terroristene har oppnådd det stikk motsatte av det de var ute etter.

— Magasinet er blitt mer kjent og populært enn noensinne. Terroraksjonen har udødeliggjort Charlie Hebdo på en måte som terroristene neppe hadde sett for seg. Og uansett hva andre redaksjoner gjengir i sine publikasjoner, sprer tegningene til Charlie Hebdo seg på nettet og i sosiale medier. Slik har terroristene klart å gjøre det som var et litt sært magasin for «ytringsfrihetsnerder» verdensberømt.

— Forsiden vil nok virke provoserende på noen. Men Charlie Hebdo har alltid kommet med provokasjoner overfor absolutt alle grupper. Så de er bare trofaste mot sin tradisjon, og ikke spesielt ute etter muslimer, sier VG-tegner Roar Hagen.

Tre millioner magasiner

Denne ukens opplag av satiremagasinet kommer ut i hele tre millioner eksemplarer. Det er 50 ganger flere enn det vanlige opplaget på 60.000. Bladet blir i tillegg oversatt til 16 forskjellige språk.

Les også

Vi må ikke fire én tomme

Magasinet har flere ganger trykket karikaturer av religiøse og politiske skikkelser, inkludert profeten Muhammed. De to væpnede mennene som stormet magasinets lokaler sa at de tok hevn for tidligere publiseringer av Muhammed-karikaturer, som for mange muslimer oppleves svært støtende.

Satiremagasinets advokat Richard Malka bekreftet mandag at tegninger av profeten igjen vil dukke opp i bladet.

— Det neste nummeret vil selvfølgelig inneholde tegninger av Muhammed og gjøre narr av politikere og religioner, sier Malka til radiokanalen France Inter.

— Vi viker ikke en tomme, ånden til «Jeg er Charlie» betyr også retten til å være blasfemisk, legger han til.

- Lar seg ikke skremme

Per Edgar Kokkvold synes ikke det er unaturlig at Charlie Hebdo følger opp terroranslaget med nettopp denne forsiden.

– Snarere tvert imot. De følger opp dette ikke bare av ytringsfrihetsmessige hensyn, men også markedsmessige. De vet at dette selger, og de har lyst å markere at de ikke lar seg skremme, sier Kokkvold til VG.

Den tidligere generalsekretæren i Norsk presseforbund ble selv utsatt for trusler under karikaturstriden i 2006. Han tror ikke forsiden vil være særlig provoserende.

– De som har begått ugjerningen i Paris er ikke religiøse mennesker med et følsomt konfirmantsinn. Det er mennesker som lever av og for terror, og dreper med glede og entusiasme. Så vidt jeg skjønner er det også andre aviser som legger ut forsiden ikke bare i solidaritet, men fordi det er riktig å gjøre det i denne situasjonen, sier han til VG.

Flere norske medier gjengir i dag forsiden. Kokkvold ønsker imidlertid ikke å oppfordre en samlet presse til å gjøre det.

– Jeg mener bestemt at dette må hver enkelt redaktør avgjøre. Jeg ville som redaktør gjort det, for det er mange grunner til å gjøre det, sier han.

Positiv til reaksjonene

Den siste uken har vært preget av hendelsene i Frankrike også for norske tegnere.

— Jeg er selvfølgelig veldig bekymret over det som skjer. Og så er det en veldig merkelig følelse, å se at det man trodde var en litt døende kunstform får verdens toppledere og millioner av mennesker til å ta til gatene, sier Roar Hagen.

Han ser positivt på reaksjonene fra norske politikere og medier etter terroraksjonen, i motsetning til det som skjedde under karikaturdebatten i 2006.

— Den gang ble man tatt på sengen, og reagerte deretter. Selv regjeringen virket helt panikkslagen. Jeg tror ikke vi ser det igjen. Vi har fått en felles forståelse av hva dette handler om. Mange muslimske talsmenn har også uttalt seg prinsipielt om ytringsfrihet, det er veldig viktig. Men mange er redde, så man må holde hodet kaldt i mange leirer. Det krever både fasthet, toleranse og litt godhet, sier Hagen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Hilsen fra Paris 1939

  2. «Glad i dere»

  3. Mintes terrorofrene med tegninger i Oslo

  4. Erna Solberg: - Ingen skal tro at vi er godt nok forberedt på terror