Ban fordømmer angrep i Lahore

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer selvmordsangrepet i Lahore som kostet minst 72 mennesker livet søndag.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Generalsekretæren fordømmer på det sterkeste selvmordsbomben ved Gulshan-i-Iqbal-parken i Lahore, heter det i en uttalelse fra FN.

— Han ber om at de som har begått denne forferdelige terrorhandlingen raskt stilles for retten, i tråd med forpliktelser overfor menneskerettighetene.

En talsmann for Pakistans væpnede styrker uttrykte søndag kveld noe av det samme, om enn i mindre diplomatiske ordelag.

— De som drepte våre uskyldige brødre, søstre og barn, må stilles til ansvar. Vi vil aldri la disse umenneskelige monstrene overkjøre vårt liv og vår frihet, skriver general Asim Bajwa på Twitter.

Mandag morgen ble dødstallet etter angrepet oppjustert til 72. Over 200 ble såret i angrepet, og det er ventet at dødstall vil stige.

- Kristne var målet

De fleste av ofrene i Lahore var kvinner og barn, som var samlet på en lekeplass ved en park i byen på første påskedag. En utbrytergruppe fra pakistansk Taliban sier de står bak selvmordsangrepet, og at landets kristne minoritet var målet.

— Målet var kristne. Vi vil sende et budskap til statsminister Nawaz Sharif om at vi har ankommet Lahore, sier talsmann Ehsanullah Ehsan i gruppen som kaller seg Jamaat ul-Ahrar.

Gruppen har tatt på seg ansvar for flere store angrep etter at den brøt ut fra pakistansk Taliban i 2014. På et tidspunkt sverget den troskap til ekstremistgruppen IS, men har senere sluttet seg til Talibans opprør igjen.

Pakistansk Taliban kjemper for å velte regjeringen og innføre en streng tolkning av islamsk lov.

Minoriteter utsatt

I de 15 årene som er gått siden Pakistan sluttet seg til USAs kamp mot militant islamisme i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001, har militant vold ridd landet som en mare.

Hovedmålene for angrepene har vært militæret, politiet, regjeringen og vestlige interesser, men også kristne og andre minoriteter har vært utsatt.

I 2013 ble nærmere 80 mennesker drept i et selvmordsangrep mot en kirke i byen Peshawar. Etter at 134 skolebarn ble massakrert av Taliban i et angrep mot en militærskole i desember 2014, har hundrevis av mistenkte militante blir drept eller arrestert i en motoffensiv fra de pakistanske sikkerhetsstyrkene.

Sikkerhetstjenesten har selv blitt beskyldt for å bygge opp militante og bruke dem i Afghanistan og i kampen mot arvefienden India. Lahore (NTB-Reuters)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  2. Tor (18) er i karantene etter ein fest i Kvam. – Dette er ein vekkar. No kryssar eg fingrane.

  3. Mariann hugsar knapt noko frå dei første ti dagane

  4. Mannen ble vekket av politiet og beskyldt for voldtekt. Nå er ekskjæresten dømt.

  5. En stille vårdag gikk det opp for ham. - Jeg ble så trist at jeg begynte å gråte

  6. Ni hus evakuert etter bilbrann. – Det er fremdeles eksplosjonsfare