Barna lurte på hvorfor det var så mye lyd. Moren sa det var nyttårsaften.

Shaimaa og familien rømte fra bombene. De måtte la alle eiendeler ligge.

Publisert Publisert

FLYKTET FRA BOMBENE: Dette bildet av Shaimaa skal være tatt onsdag, og viser 11-åringen sittende ved stedet hvor en bombe har gått av. Foto: PRIVAT

  • Frøy Gudbrandsen
  • Audun Hageskal
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag fikk støttegruppen til Shaimaa nyheten de har fryktet helt siden de ikke fikk kontakt med familien i forrige uke. Hele nabolaget hvor den tvangsutsendte jenten og familien bodde var bombet.

Onsdag morgen klokken 0620 fikk Naciye Øzturk kontakt med dem via Viber.

— Turte ikke si det var krig

Øzturk er leder for støttegruppen til Shaimaa, som sammen med mor Afrah Yusuf og to søsken ble uttransportert fra Norge i november i fjor etter å ha bodd i landet syv år.

Les også

- Huset til Shaimaa bombet

— Ved første bombing rømte de derfra. Barna spurte hvorfor det var så mye lyd. Da svarte Afrah at det var nyttårsaften, forteller Øzturk til BT.Da ungene så spurte moren om hvorfor rakettene ikke sluttet å smelle, så hadde hun ikke noe svar til dem.

— Afrah turte ikke si det var krig, sier Øzturk.

Hun sier moren er veldig bekymret for barna. Familien har ingenting av eiendeler lenger, de måtte ta alt og flykte.

— Det eneste de tok med seg var mat og vann.

Les også

Shaimaa (10) ble sendt hjem til lovløs by

Har flyttet

Det var en venn av faren til Shaimaa som tirsdag tok seg inn i nabolaget hvor familien oppholder seg i Jemens hovedstad Sanaa. Familievennen har rapportert tilbake at huset til Shaimaa er helt ødelagt, mest sannsynlig av bomber. Flere andre hus i nabolaget skal også være ødelagt.

Onsdag har Øzturk mottatt et bilde fra mor til Shaimaa. Det skal være tatt i dag, og viser 11-åringen sittende ved krateret hvor en bombe har eksplodert.

Nå bor familien på en plass litt utenfor Sanaa, forteller støttegruppelederen.

Hele nabolaget har flyktet til samme plassen. De vurderer nå å dra videre, fordi de vet ikke om plassen de oppholder seg på er trygg.

— Norge må være mer raus

Stortingsrepresentant for KrF, Geir Toskedal, opplever opplysningene om bombingene og familier som jages på flykt som sjokkerende.

Han mener opplysningene viser tydelig at det å behandle asylbarnsakene på ny i 2014, nå er enda mer aktualisert.

— De skulle fått sakene blitt behandlet på nytt. Det er ikke noen garanti for at de hadde fått bli, men dette handler om rettssikkerhet for barn og ungdom, mener Toskedal.

Han mener Norge har rom for å være mer raus og gi en mer human saksbehandling enn det som har vært gjort, og understreker at dette også var partiets intensjon i samarbeidsavtalen.

Vil ikke hente Shaimaa hjem

Toskedal ser også at det kan bli vanskelig å finne barn som Shaimaa igjen, dersom det skulle komme på plass en ny forskrift.

— Da er det vondt å tenke på at vi har barn og unge som ikke får prøvd saken sin, sier han til BT.

Til tross for situasjonen i Jemen, vil ikke KrF-politikeren hente Shaimaa tilbake til Norge med en gang, selv om jentens liv står i fare.

— At situasjonen er som den er, viser at det haster å få en forskrift på plass. Men vi tror ikke det er et barns beste å hentes hjem igjen med den risiko at de blir sendt tilbake nok en gang. Men jeg skulle ønske vi fikk den nye avtalen oppe og gå på dagen, sier Toskedal.

Har ikke mat

I mellomtiden vurderer familien ifølge Øzturk å dra lenger ut på landet.

— Men de er veldig usikre. Det kan bli vanskelig med mat, sier hun, og legger til at de ikke kjenner noen av dem de oppholder seg med.

Det skal være flere familier på ett rom, som fungerer som stue, soverom og kjøkken.

Øzturk krever nå handling fra myndighetene.

— Om ikke regjeringen gjør noe må FN eller noen som helst gripe inn. Den familien skulle aldri vært sendt ut av landet, og nå må de hentes tilbake. Jeg vurderer å reise ned for å hente dem selv. Dette er forferdelig, og det er trist.

Flere døde

Saudi-Arabia og andre sunnimuslimske land har angrepet Jemen den siste uken. Natt til onsdag ble 23 arbeidere ved en fabrikk i Jemens havneby Hodiada drept etter et luftangrep, ifølge NTB som siterer helsevesenet på opplysningene.

Fabrikken skal ligge i nærheten av en militærleir.

Målet med luftangrepene er å forhindre at den sjiamuslimske Houthi-militsen og landets tidligere president Ali Abdullah Saleh tar kontroll over landet.

Mandag ble rundt 40 mennesker drept og 200 såret i et luftangrep mot en leir for internt fordrevne i Jemen, ifølge NTB.

SENDT UT: Shaimaa (11) bodde syv år i landet da hun i november i fjor ble hentet på skolen hjemme i Lillesand og tvangsreturnert til Jemen. Nå skal nabolaget hun bodde i være bombet sønder og sammen. Foto: Håvard Bjelland (arkiv)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Krever stans i utsendelsene

  2. Klassevennene i 5A protesterte mot utsendelsen av Shaimaa (10)

  3. Ein skamplett på landet

  4. Tomrommet etter Shaimaa

  5. Shaimaas vei ut av Norge