Det er varianter av den antidepressive medisinen Captagon som florerer i Syria. Pillen, som nå er forbudt i de fleste land, er blitt svært populær i landet, viser en undersøkelse Reuters har foretatt.

Fenetyllin ligner på amfetamin, men er regnet for å være noe mildere.

Reuters' studie viser at Syria nå er blitt regionens ledende produsent, eksportør og forbruker av pillen som er svært utbredt i Midtøsten.

I en tid der det økonomiske samfunnet i Syria har stoppet helt opp, bruker mange pillesalget for å finansiere våpenkjøp.

Lykkefølelse

Dopet, som skal gi en lykkefølelse for den som tar det, er veldig enkelt å lage.

— Alt du trenger er elementær kjemi-kunnskap og et par vekter, sier Ramzi Haddad, en libanesisk psykiater.

— Den gir deg en lykkefølelse. Du snakker mye, sover ikke og spiser ikke. Du er energisk, sier han.

Både opposisjonen og regjeringsstyrkene anklager den andre parten for utstrakt bruk av amfetamin. Captagon-pillene har vært mye brukt i en rekke arabiske land, og Libanon har tidligere vært den største produsenten.

Men i fjor falt produksjonen i Libanon med rundt 90 prosent. Syriske produsenter overtok.

- Finansierer krigen

Ifølge medieaktivisten Khabib Ammar i Damaskus bruker opprørere penger fra narkosalget til å finansiere krigen mot Bashar al-Assad. Reuters understreker at de ikke har fått det uavhengig bekreftet at noen av partene i krigen skor seg på narkosalget.

Flere rapporter tyder imidlertid på at flere stridene i konflikten bruker pillen selv. En politimann i byen Homs forteller at han har sett flere demonstranter og opprørere i pillerus.

— Vi kunne slå dem, og de følte ingen smerte. Flere av dem lo, mens vi slo dem hardt. Vi lot fangene være i 48 timer uten å avhøre dem, og da hadde effekten gitt seg og avhørene ble langt lettere, sier han.

Flere personer Reuters har snakket med bekrefter at bruken av pillen er langt mer utstrakt nå enn tidligere, også blant folk som ikke aktivt deltar i borgerkrigen.