700 båtflyktninger kan ha omkommet i Middelhavet

Over 700 båtflyktninger fryktes omkommet i tre forlis sør for Italia denne uken. Samtidig ble rekordmange båtflyktninger reddet i Middelhavet.

KANTRER: Migranter og flyktninger forsøker å svømme unna en båt som er i ferd med å kantre i Middelhavet. Bildet ble offentliggjort av den italienske marinen onsdag. Foto: Reuters/NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det er FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som opplyser at over 700 mennesker kan ha omkommet i de tre forlisene denne uken.

Les også:

Les også

Båt med rundt 100 personer forliste i Middelhavet

Overlevende forteller at rundt 40 barn, mange av dem nyfødte, var blant de omkomne, skriver avisen La Repubblica.

— Jeg så min mor og elleve år gamle søster dø. Det var døde mennesker overalt, har 13 år gamle Kidane fra Eritrea fortalt hjelpeorganisasjoner.

Om lag 550 er savnet etter at en båt kantret torsdag morgen. Fartøyet hadde ikke motor, men ble tauet av menneskesmuglere i en annen båt.

Les også:

Les også

Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag

I tillegg anslås det at hundre er savnet etter et forlis onsdag. Etter at en båt gikk ned fredag, ble 45 funnet omkommet, og en rekke andre er fortsatt savnet.

Kraftig økning

— Vi brukte hendene, plastkopper. I to timer kjempet vi mot vannet, men det var nytteløst. Vannet oversvømte båten, og de som var under dekk hadde ikke en sjanse. Kvinner, menn, barn, mange barn, ble fanget og druknet, har en nigeriansk jente som overlevde, fortalt sosialarbeidere ifølge avisen La Stampa.

Les også:

Les også

Russland ønsker å begrense Assads makt

Ulykkene innebærer en kraftig økning i det antatte antallet omkomne migranter og flyktninger i Middelhavet så langt i år. Inntil nå er det anslått at over 1.475 mennesker har mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet, ifølge tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

— Flere gravide

Leger Uten Grenser (MSF) anslår at enda flere enn 700 omkom i forlisene denne uken.

— Rundt 900 mennesker kan ha dødd i Middelhavet bare denne uken. Europa, dette er utålelig, skriver hjelpeorganisasjonen på Twitter.

629 overlevende og 45 døde ble søndag fraktet til den italienske havnen Reggio Calabria. Et skip fra MSF fraktet 604 mennesker til Palermo.

Les også:

Les også

Løvemoren på Fedje

Det virker som om stadig flere som krysser Middelhavet, er gravide kvinner eller kvinner med nyfødte, ifølge lege Paolo Mazzoni MSF. Mange sier de er blitt voldtatt i Libya.

Mange reddet

Samtidig som de desperate forsøkene på å krysse havet koster hundrevis av liv, ble rekordmange båtflyktninger reddet i Middelhavet i forrige uke. Om lag 12.000 mennesker ble plukket opp og brakt i sikkerhet, opplyste den italienske kystvakten.

Dødstallene er lavere enn i den samme perioden i fjor, noe som kan tyde på at skjerpet overvåking i Middelhavet og Egeerhavet har gitt resultater i form av færre drukningsulykker, ifølge IOM.

Ifølge IOM har nærmere 200.000 flyktninger og migranter kommet sjøveien til Europa siden begynnelsen av 2016. Da er ankomster i både Italia, Hellas, Kypros og Spania tatt med.

Reddet i Den engelske kanal

Mens svært mange migranter og flyktninger krysser Middelhavet for å komme seg til EU-land, er dette uvanlig lenger nord i Europa. Natt til søndag ble imidlertid 19 migranter reddet fra en båt som holdt på å synke i Den engelske kanal.

— Dette bekrefter det vi har fryktet: At menneskesmuglerne er villige til å gjøre ekstreme ting, sier Bernard Barron fra den frivillige franske redningstjenesten SNSM.

Flyktningkrisen var et tema på G7-landenes toppmøte i Japan torsdag, der lederne for syv av verdens mektigste industriland konstaterte at verdenssamfunnet har et felles ansvar for å løse krisen.

Storbritannia kunngjorde under møtet at de ville sende nok et krigsskip til farvannet utenfor Libya og begrunnet dette med behovet for å bekjempe smugling av våpen og mennesker.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg opplevde alle trafikk­læreres verste mareritt

Kjøreskolelærer Ann Helen Bjoarvik lå nesten en uke på sykehus med ribbeinsbrudd, sprukne tarmer og stabile brudd i rygg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå aksjonerer de på E39 i Åsane

  2. Direkte kl. 15: Siste nytt om korona­situasjonen i Bergen

  3. 63 nye smitta i Bergen: – Heilt opp til befolkninga om dei gjer det som skal til

  4. På vei til bønn oppdaget de Muhammed-karikaturer på Bergen moské

  5. PST: Skjerpet trussel fra ekstrem islamisme

  6. Lite barn fikk i seg etsende væske: – Det var et helt forferdelig uhell