Berlin-mistenkt sverget troskap til IS

Mannen som ifølge tysk politi sto bak angrepet på julemarkedet i Berlin, tunisieren Anis Amri, sverget troskap til IS og lovet i en video å hevne vestlige flyangrep i Syria og Irak.

Publisert Publisert

TERRORMISTENKT: Anis Amri ble skutt og drept i bydelen Sesto San Giovanni nord i Milano natt til fredag. En politipatrulje hadde da stoppet ham for å kontrollere identitetspapirene hans. Foto: TYSK POLITI (DKA) / SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Natt til fredag ble 24-åringen skutt og drept i Milano etter å ha trukket våpen da han ble stanset av italiensk politi under en rutinemessig identitetssjekk ved en jernbanestasjon i Milano.

IS offentliggjorde samtidig en video der en arabisktalende mann, som synes å være identisk med Amri, sverger troskap til den ytterliggående islamistgruppens leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Mannen i opptaket oppfordrer muslimer i Europa til å gjennomføre angrep.

– Mitt budskap til korsfarerne: Vi har kommet for å slakte dere, svin, sier han i videoen som er publisert av IS' talerør Amaq.

SKUTT OG DREPT: Italienske etterforskere arbeider på stedet der Anis Amri, mannen som er mistenkt for angrepet mot julemarkedet i Berlin, ble skutt og drept natt til fredag. Foto: Reuters / Scanpix

Fant fingeravtrykk

Tysk politi fant både identitetspapirer og fingeravtrykk fra Amri i førerhuset på vogntoget som ble benyttet i mandagens terroraksjon mot julemarkedet ved Kaiser Wilhelm-kirken i Berlin. Tolv mennesker ble drept og 48 såret da vogntoget i stor fart pløyde inn i menneskemengden.

Ifølge tysk etterretning hadde tunisieren kontakt med den islamistiske predikanten Abu Walaa, som ble pågrepet i Tyskland i november, anklaget for å være IS' fremste representant i landet.

Tysk og italiensk politi samarbeider nå for å finne ut om pistolen Amri benyttet under skuddvekslingen i Milano natt til fredag, var identisk med våpenet han brukte da han tok livet av den polske sjåføren på vogntoget han kapret, skriver La Repubblica.

RUTINESJEKK: 24-åringen ble skutt og drept i Milano etter å ha trukket våpen da han ble stanset av italiensk politi under en rutinemessig identitetssjekk. Foto: Reuters / Scanpix

Ringte Merkel

Italias statsminister Paolo Gentiloni ringte fredag personlig til Tysklands statsminister Angela Merkel for å fortelle at Amri var drept og identifisert i Milano.

– Vi er fortsatt i høyeste beredskap. Trusler må ikke undervurderes, men jeg tror at det som skjedde i natt, viser befolkningen at staten følger med, sa Gentiloni.

Merkel advarer også mot fortsatt fare for terrorangrep.

– Vi kan alle være lettet over at den akutte faren er over. Men faren for terrorisme eksisterer fortsatt, slik den har i flere år. Det vet vi alle, sa hun.

PRESSEKONFERANSE: Italias innenriksminister Marco Minniti opplyste fredag at Anis Amri ble skutt og drept i Milano natt til fredag. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix

ÅSTEDET: Eiendeler ligger på bakken på stedet der Anis Amri, mannen som er mistenkt for angrepet mot julemarkedet i Berlin, ble skutt og drept. Foto: Reuters / Scanpix

Utviser flere

Merkel gjorde det videre klart at «vårt demokrati, vår rettsstat, våre verdier og vår humanisme» til syvende og sist vil overvinne «den hatfylte terrorverdenen».

Som ledd i å styrke sikkerheten etter Berlin-angrepet, lovet Merkel å trappe opp utvisningen av utlendinger som har fått avslag på asylsøknaden.

Tyske myndigheter hadde forsøkt å deportere Anis Amri som sto bak angrepet på et julemarked i Berlin, men prosessen trakk ut fordi han manglet id-papirer og fordi Tunisia først nektet for at han var tunisisk statsborger.

Publisert