De siste opprørerne er ute av Aleppo - nå er vinterkulden deres neste fiende

De siste opprørerne er evakuert fra Øst-Aleppo, og syriske regjeringsstyrker har tatt kontroll over storbyen. Snø og kulde gjør situasjonen vanskelig for innbyggerne.

Publisert Publisert

VINTERLIG: Snøen har lavet ned onsdag i Syria. Her fra Rashideen-området, der bussene med evakuerte ankom. Foto: AMMAR ABDULLAH / REUTERS

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den siste bussen med opprørere forlot Øst-Aleppo onsdag kveld, og syriske regjeringsstyrker og alliert milits rykket inn, melder den syriske eksilgruppen SOHR.

Kun i en liten lomme i den vestlige utkanten av Aleppo befinner det seg nå opprørere, melder Reuters.

Farlig kulde

Frosne og slitne syrere forsøkte tidligere i dag å holde varmen rundt bål i påvente av å bli evakuert fra de siste opprørsenklavene i Aleppo.

Evakueringen ble tatt opp igjen etter en dags forsinkelse onsdag. Mange mennesker har måttet sitte sultne og kalde i bussene i over et døgn.

Andre har samlet seg rundt bål i den kalde sludd- og snøføyken. Snøen har også gjort det vanskeligere for ambulanser og busser å ta seg fram.

– Kraftig snøfall nord i Syria gjør hjelpearbeidet for de evakuerte fra Øst-Aleppo vanskeligere. Våre partnere på bakken rapporterer om barn i fare på grunn av dårlig helse og kulden, melder Redd Barna Norge.

Familier har måtte vente i gater eller i utbombede bygninger mens de venter på evakueringen, uten varme, medisiner eller mat.

– Vi frykte for helsesituasjonen, spesielt for barna, skriver Redd Barna i en pressemelding.

Rundt 3000 sivile og opprørere ventet onsdag på å bli evakuert, ifølge den syriske eksilgruppa SOHR.

Onsdag kveld hadde 25 busser nådd fram til det regjeringskontrollerte Vest-Aleppo, opplyste opposisjonsaktivisten Ahmad Primo til AP. Han befinner seg i Rashideen-området, der bussene ankom.

Les også

Syrias regime varsler utrenskning i Aleppo

Den internasjonale Røde Kors Komiteen (ICRC) opplyser at alle som trenger medisinsk behandling ble fraktet ut av det siste sykehuset i Øst-Aleppo.

Avtale

Tidligere onsdag meldte syriske opprørsgrupper at de hadde kommet fram til en avtale med regjeringen i Damaskus om å gjenoppta evakueringen.

Det er motstridende forklaringer på hvorfor det ble stans i evakueringen fra Øst-Aleppo. Mens aktivister holder iransk milits ansvarlig, anklager regjeringskilder opprørerne for å ha stilt nye krav.

Evakueringen av de resterende opprørerne og sivile er siste steg før Bashar al-Assads regime kan erklære seier over opposisjonen i storbyen, som har vært delt siden 2012.

Ward Furati, talsmann for opprørsfraksjonen Fastaqim, sier krigerne ikke vil forlate området før de har fått garantier for at alle de sivile er trygge.

I landsbyene Foua og Kefraya, som er beleiret av opprørere i Aleppos naboprovins Idlib, venter fortsatt 21 busser som skal evakuere syke og sårede som et ledd i våpenhvileavtalen inngått forrige uke.

Les også

Syv år gamle Bana evakuert fra Aleppo

Enorme behov

Nick Finney i Redd Barna i Syria, forteller at hjelpearbeidere arbeider døgnet rundt for å hjelpe familier som blir fraktet ut av Øst-Aleppo.

– Behovene er store, tusenvis av barn har ankommet områdene i vest de siste dagene, og de er sultne, kalde og skrekkslagne etter måneder under beleiring og bombing, forteller han.

– De trenger mat, et trygt sted å være og medisinsk hjelp, understreker han.

Finney mener det er altfor tidlig å feire evakueringen som en suksess.

– Disse familiene har blitt tvunget bort fra sine hjem etter at de har gjennomlevd store lidelser. De har kommet til områder som fra før er overveldet av flyktninger. Vi trenger hjelp fra det internasjonale samfunnet for å kunne hjelpe disse barna og voksne til å overleve vinteren, sier han

(NTB)

Publisert