Flyktningpresset vokser i Paris

Ryddingen av «jungelen» i Calais har ikke løst problemet. Nå oppstår nye leirer og drama langs Den engelske kanal hvor migranter holder drømmen om England i live. Mange forlater asylmottakene av frykt for utvisning og søker mot Paris.

Publisert Publisert

IMPROVISERT LEIR: Stadig vekk dukker det opp nye, improviserte flyktningleirer i Paris. Som regel blir de ryddet av politiet etter kort tid, for så å dukke opp et annet sted. Foto: Andrew Parsons / Polaris Images

Bilene har ikke stått stille i mer enn fem sekunder før gutter og jenter på åtte-ti år er fremme ved bilrutene med utstrakte hender, mens mødrene deres ser på fra midtrabatten med skilt i hånden. «Famille syrienne» står det på skiltet her ved en avkjøring fra motorvei A86 som omkretser en del av Paris.

Det er stor sannsynlighet for at familiene ikke er syrere, siden syrere umiddelbart blir behandlet som flyktninger med krav på en plass i et asylmottak, noe som skaper konflikter.

– Her i Paris og Frankrike elsker alle syrere. De får mat, husly og asyl, mens vi andre bare kan gjemme oss, sa en ung afghaner til Politiken for noen dager siden utenfor det nye flyktningmottaket ved Porte de la Villette, hvor han forgjeves forsøkte å få plass.

Midlertidig husly

Kanskje har familien fra motorveiavkjøringen også prøvd lykken i mottaket som åpnet for en drøy måned siden, men som hver dag avviser asylsøkere. De uheldige forsøker dermed å finne annet, midlertidig husly. Det blir imidlertid stadig vanskeligere i takt med at flere og flere kommer til den franske hovedstaden.

Politiet reagerer umiddelbart når de får øye på telt eller primitive hytter i en park eller under en bro, og området rundt kanal Saint Martin og Villette-parken er under konstant oppsyn.

– Der kunne vi være i fred om natten, vi kunne gjemme oss i en bygård eller mellom noen busker ved bulevarden, sier 23-årige Joshua fra Eritrea under en prat i en shawarma-bar ved siden av Porte de la Villette-stasjonen overfor mottaket.

Les også

UDI beklager spøk om flyktninger

Nytt dødsfall ved Kanalen

Det er over nå. De siste ukene har myndighetene satt opp avsperringer ved inngangen til radene med trær ved avenyer i bydelen, blant annet etter krav fra lokale butikkunder og beboere.

Det gjør ikke ventetiden lettere for Joshua, og han vurderer å reise nordover mot Calais hvor noen venner har slått seg ned i en midlertidig slumleir etter nedleggelsen av «jungelen» i Calais 22. oktober.

Over tusen flyktninger oppholder seg i en «offisiell» leir med oppvarmede trehytter i Grande-Synthe utenfor Dunkerque, mens hundrevis av andre prøver å holde kulden ute i telt i mindre leirer langs motorveien til Calais, hvor de forsøker å holde liv i drømmen om en tilværelse i England.

Det ender ofte tragisk. 24. desember døde en yngre mann av et fall fra en lastebil som var på vei frem til en av fergene som seiler til England fra Dunkerque. Ifølge avisen Le Voix de Nord var det snakk om en migrant fra Grande-Synthe, som avisen skriver har 1090 hovedsakelig kurdiske migranter.

Gjennom vennene sine vet Joshua at livet er hardt i disse improviserte leirene, hvor de mest grunnleggende nødvendighetene mangler, og hvor små og ikke alltid like profesjonelle humanitære organisasjoner prøver å hjelpe. Derfor er valget tøft for ham og de tusenvis av andre som har havnet i hovedstaden.

– Her i Paris er det lettere å skaffe seg mat. Man har også sentre hvor vi kan overnatte når det er plass. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere i Paris fordi tilstrømmingen øker.

Myndighetene bryter løfte

Flere av de unge fra Eritrea, Sudan og Afghanistan fra bydelen rundt La Villette er «veteraner» fra «jungelen» i Calais, og flyktningmottaket i Paris skulle nettopp avlaste mye av det ventede presset fra Calais.

– Men det er langt fra tilstrekkelig plass fordi det daglig kommer flyktninger og migranter fra andre steder, erkjenner en sosialarbeider, og samtidig er vilkårene for adgang til mottaket skjerpet.

En stor del av afghanerne og sudanerne ønsker ikke å søke om asyl og ligger dermed an til å bli utvist. Andre frykter å bli sendt tilbake til deres første ankomstland i Europa, i samsvar med Dublin-konvensjonen. I forbindelse med rydningen av Calais lovet imidlertid regjeringen tidligere beboere fra «jungelen» dispensasjon.

Etter et halvt års opphold i Frankrike kunne disse søke om asyl. Likevel finnes det allerede mange eksempler på at myndighetene flere steder i landet ikke holder dette løftet, noe som får mange flyktninger og migranter til å forlate asylmottakene raskest mulig med kurs mot Paris eller kysten av Den engelske kanal.

– Mottaket var ok, men hvorfor skulle jeg bli der når de bare vil kaste meg ut av landet. Alt annet vil være bedre enn det, så nå venter jeg her noen uker før jeg prøver å komme meg til England igjen, sa 20-årige Mohammed til Politiken få dager før jul.

Improviserte leirer

Initiativet til mottaket i Paris ble tatt av borgermester Anne Hidalgo for å hindre improviserte leirer lik de over 150 som politiet har ryddet bare i år. Adgangen til mottaket var forbeholdt enslige menn som kunne bli i maksimalt ti dager før de ble overlatt til en humanitær organisasjon eller valgte å søke om asyl.

De eksisterende 600 plassene er ikke nok til tross for at mange ikke rekker å få søknaden om en plass i mottaket behandlet samme dag som de møter opp. Noen kommer tilbake, mens andre forsvinner og føyer seg inn i rekken av tusenvis av migranter som foretrekker å klare seg i Frankrike som ulovlige innvandrere.

– Det er vanskelig når man er ny her i byen fordi det er allerede titusenvis uten papirer her som har vært her i årevis. Vi blir ansett for å være konkurrenter, forteller Joshua fra Eritrea.

Derfor ender mange opp i parker og byggeplasser som ikke er bevoktet av vektere og hunder. For et par uker siden prøvde et par hundre av dem å etablere en mindre leir noen få hundre meter fra flyktningmottaket i Porte de la Villette på den andre siden av ringveien Le Périf i forstaden Saint Denis. Også her fjernet politiet telt og eiendeler etter få dager.

Skjult langs kysten

For første gang siden 2002 er ikke flyktninger og migranter lenger det største problemet i Calais.

Migrantene og flyktningene er ikke synlige i byen, og lastebilene blir ikke lenger overfalt av mengder med unge menn når de beveger seg frem mot havnen, som nå foruten gitter er avskjermet av en britisk-finansiert betongmur.

Migrantene lever imidlertid i skjul i området, slik Christian Salomé, lederen for den humanitære organisasjonen l’Auberge des Migrants, forutså under aksjonen 22. oktober.

– Rydningen løser ikke flyktningproblemet i Calais eller i Frankrike. Migrantene kommer igjen og igjen, sa han til Politiken.

– Det kreves en helt ny innvandringspolitikk på både fransk og europeisk plan.

TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tente lys for flyktninger

  2. Flyktningekspert: – Politikere bør skamme seg

  3. UDI beklager spøk om flyktninger

  4. Leo Ajkic går i flyktningenes fotspor, og tar oss med der det gjør vondt

  1. Flyktninger
  2. Asylmottak
  3. Europa
  4. Asylsøkere
  5. Calais