Skottene sa nei til uavhengighet

Drøyt to millioner skotter vil bli i unionen, mens over 1,6 millioner vil ha uavhengighet fra London.

Publisert Publisert

NEI: Nei-siden jublet etter hvert som resultatene fra torsdagens folkeavstemning om uavhengighet tikket inn i Skottland natt til fredag. Foto: Scanpix

  • Erlend Langeland Haugen
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Storbritannias statsminister David Cameron sier at han er henrykt over at skottene har sagt nei til løsrivelse fra Storbritannia.

— Det skotske folket har talt. Det er et klart resultat. Det kommer ikke til å bli noen omkamp. Debatten om uavhengighet er avgjort for en generasjon. Nå er det tid for å se fremover, sa Cameron i et kort møte med pressen utenfor Downing Street 10 fredag morgen.

Les også

- Hjertet sier ja, hodet sier nei

Samtidig lovet han at mer makt skal bli overført til det skotske parlamentet. Cameron understreket også at han ønsket folkeavstemningen velkommen:

— Det er best å konfrontere store avgjørelser, ikke unngå dem. Det var riktig å stille spørsmålet, og nå er det besvart. Til de som har stemt for uavhengighet, sier jeg: Vi hører dere, sa Cameron.

Ja-siden erkjenner nederlag

Da samtlige stemmer var ferdig telt opp fredag morgen, var fasiten at 55,3 prosent sa nei til uavhengighet, mens 44,7 prosent sa ja. Det betyr at drøyt to millioner skotter vil bli i unionen, mens over 1,6 millioner vil ha uavhengighet fra London.

Valgdeltakelsen endte på 84,6 prosent

Skottlands førsteminister Alex Salmond, som har stått i spissen for ja-kampanjen, innrømmet i en tale tidlig fredag morgen nederlaget.

— Skottland har sagt nei til å bli et uavhengig land, og jeg aksepterer det, sa Salmond fra talerstolen i Edinburgh.

NEI-JUBEL: Jubel i nei-kampanjen Better Together etter at det fredag morgen ble klart at et flertall av skottene har stemt mot løsrivelse. Foto: SCANPIX

NEDERLAG: Skottlands førsteminister Alex Salmond roser skottene for innsatsen, men måtte samtidig innse nederlaget. Foto: SCANPIX

Han takket de 1,6 millioner skottene som har stemt for uavhengighet, samtidig som han roste det skotske folket for den høye valgdeltakelsen.

— En valgdeltakelse på 86 prosent er en av den høyeste i den demokratiske verden, i noe valg og folkeavstemning i historien, sa Salmond.

- Nei til løsrivelse, ja til endring

Tidligere finansminister Alistair Darling har stått i spissen for nei-kampanjen. I en hilsen til nei-tilhengerne fredag morgen sa Darling at Skottland har stemt nei til uavhengighet, men ja til endring.

— Avstemningen har styrket båndene Skottland deler med resten av Storbritannia. Måtte de aldri bli brutt, sa Darling.

Den britiske visestatsministeren Nick Clegg fra Liberaldemokratene mener nei-flertallet taler for en konstitusjonell reform i Storbritannia.

— Jeg er henrykt over at Skottland har bestemt seg for å bevare vår store familie for fremtidige generasjoner. Nå må vi levere en pakke med nye fullmakter til Skottland. Avstemningen markerer ikke bare et nytt kapittel for Skottlands fremtid som en del av Storbritannia, men også en bred konstitusjonell reform i hele unionen, sier Clegg.

Tidlige signaler om nei

Allerede da de første resultatene tikket inn i like før klokken fire natt til fredag, vippet pilen mot et nei-flertall. Den lille valgkretsen Clackmannanshire nordvest for Edinburgh var den første som rapporterer resultatet etter torsdagens folkeavstemning. Der sa 54 prosent nei og 46 prosent ja til selvstendighet.

Orknøyene i nord kom kort tid etter og ga også nei-siden en oppmuntring tidlig på natten. Shetland, også en liten krets, fulgte så med 64 prosent mot selvstendighet og 36 prosent for.

I den skotske hovedstaden Edinburgh stemte 61 prosent av velgerne nei til uavhengighet fra Storbritannia. Med litt over 378.000 velgere, er hovedstaden en viktig stemme i avstemningen som endte med et nei-resultat.

Glasgow, Skottlands største by med 486.219 velgere, stemte derimot ja.

Vil fjerne usikkerhet

Resultatet vil fjerne den politiske usikkerheten mellom London og Edinburgh, mener den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad.

DEPPER: Tilhengere av skotsk uavhengighet på George Square i Glasgow. Foto: SCANPIX

— Mer eller mindre all makt vil bli overført til det skotske parlamentet, bortsett fra forsvars- og sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, sier Mustad som er førstelektor ved Universitetet i Agder, til NTB.

Mustad sier at resultatet vil betyr at fokuset nå dreies vekk fra uavhengighet. Hva som skal skje videre, vil bli diskutert i løpet av det neste året. Førstelektoren er i Edinburgh for å overvære folkeavstemningen, og i forkant sa han at det ville bli et knapt nei-flertall fordi fornuften ville seire over følelsene.

— Resultatet har fulgt prognosene vi hadde. Skottland forblir en del av unionen og vil beholde blant annet det konstitusjonelle monarkiet og valutaen, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Bitter skuffelse i ja-leiren

  2. Skottene smiler, Europa skjelver

  3. Skottlands valg

  4. En politisk skilsmisse

AVGJORT: - Det skotske folket har talt. Det kommer ikke til å bli noen omkamp, sa Storbritannias statsminister David Cameron fredag morgen. Foto: ScANPIX