Den strategisk viktige grensebyen, som på kurdisk kalles Kobani, har vært beleiret av Den islamske staten (IS) i over tre uker. De siste dagene har både FN, flere internasjonale medier og tyrkiske myndigheter meldt om at byen var i ferd med å falle til ekstremistene.

— I kveld har IS gått inn i to bydeler med tunge våpen, inkludert stridsvogner. Sivile kan ha blitt drept i de voldsomme sammenstøtene som oppsto, sa Asya Abdullah i det kurdiske partiet PYD på telefon til nyhetsbyrået Reuters onsdag.

Amerikanske angrep

Tidligere onsdag kom meldinger om at amerikanskledede luftangrep hadde tvunget opprørsgruppen på retrett.

— Kobani er ikke i ferd med å falle. I går gjorde Den islamske staten iherdige forsøk på å trenge inn i sentrum av Kobani, men YPG fikk presset dem tilbake, og nå befinner de seg i områder rundt byen, sa den kurdiske politikeren Idris Nassan på telefon til nyhetsbyrået Ritzau onsdag ettermiddag.

YPG er navnet på den kurdiske militsen som forsvarer byen mot IS. Nassan, som er fungerende utenriksminister for byens kurdiske myndigheter, befant seg inne i Ayn al-Arab.

— De har kanskje inntatt et par bygninger i den østlige og sørøstlige delen av byen, men det er alt, la han til.

Han sa også at kurderne ikke trenger støtte i form av soldater, men at de i stedet har bruk for våpen og ammunisjon fra verdenssamfunnet.

Svart flagg

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ankom Tyrkias hovedstad Ankara onsdag kveld. Han skal i dagene som kommer ha møter med ledelsen i landet og situasjonen på grensen mot Syria er et av de viktigste temaene.

Mange landsbyer i området er inntatt av jihadistene og titusener av kurdere har flyktet over grensen til Tyrkia.

IS heiste mandag sitt svarte flagg øst i byen, men siden da har antall luftangrep blitt doblet. Onsdag morgen kunne det også høres intens skyting over grensen fra Tyrkia.

Ifølge eksilgruppa The Syrian Observatory for Human Rights har mer enn 400 personer, de fleste av dem jihadister, blitt drept i kampene om grensebyen.

Dersom IS klarer å ta over byen vil det være en stor seier for ekstremistene som da vil kontrollere en lang sammenhengende strekning mot grensen til Tyrkia. (NTB)