Operasjonen nærmer seg slutten, opplyser utenriksminister Joseph Ole Lenku, men aksjonen fortsetter videre mot natten for å fjerne terroristene som fortsatt er forskanset i bygningene

Ifølge innenriksminister Joseph Ole Lenku er to gisseltakere er blitt drept.

— Vi har full kontroll over situasjonen, sa Lenku på en pressekonferanse mandag.

Innenriksministeren tror sikkerhetsstyrkenes operasjon vil være over i løpet av kort tid.

Han la til at angriperne kommer fra flere forskjellige land. Gisseltakerne «løper og gjemmer seg», ifølge Lenku, men det skal ikke være noen mulige fluktruter bort fra den omringede bygningen. Røyken som har steget opp fra kjøpesenteret, stammer fra madrasser som terroristene satte fyr på i en matbutikk.

- Gjennom taket

Pressekonferansen ble holdt kort tid etter at kenyanske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot kjøpesenteret Westgate som ble angrepet av den ytterliggående somaliske gruppen al-Shabaab lørdag.

— Vi forsøker å ta oss inn gjennom taket, sa en sikkerhetskilde, like etter at det ble meldt om flere kraftige eksplosjoner og skyting ved bygningen.

— Det er vi som forårsaket eksplosjonen, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Kenyanske myndigheter ba deretter folk om ikke å oppholde seg i nærheten av kjøpesenteret.

— Hold dere helt unna Westgate-området. Operasjonene pågår fortsatt, het det i en Twitter-melding fra det nasjonale beredskapssenteret

- Gisler reddet

Også Kenyas politisjef David Kimaiyo opplyste at flere gisler er reddet ut av bygningen.

— Tomlene opp for vårt team, vi har akkurat klart å redde noen av gislene. Vi får et stadig større overtak på angriperne, meldte Kimaiyo på Twitter.

TV-bilder viste mandag formiddag at svart røyk steg opp fra området der gisseltakere hadde forskanset seg med et ukjent antall gisler. Samtidig løp soldater i kamuflasjeuniformer i området, tilsynelatende for å innta nye stillinger.

Pressen flyttet

Flere pansrede kjøretøy og ambulanser tok oppstilling ved kjøpesenteret, mens pressefolk ble flyttet slik at de ikke lenger kunne se bygningen.

Øyenvitner har tidligere opplyst at flere av angriperne hadde sprengstoff festet til kroppen. Det er blitt hevdet at noen av gisseltakerne er kvinner, men ifølge innenriksminister Joseph Ole Lenku stemmer ikke dette. Han hevder i stedet at noen av terroristene var utkledd som kvinner for å skape forvirring.

I alt er 69 personer bekreftet drept, mens 63 personer fortsatt er savnet som følge av terroraksjonen. Det antas at flere drepte personer ligger inne i kjøpesenteret. Dødstallet kan komme til å stige kraftig, uttaler en kenyansk analytiker til BBC.