En talskvinne for statsministeren bekrefter overfor CNN at væpnede opprørere har bortført Zeidan og tatt han med til ukjent sted.

TV-kanalene Sky News Arabia og al-Arabia bekrefter bortføringen og viser til libyske sikkerhetskilder.

— Lederen for overgangsregjeringen Ali Zeidan ble av ukjente grunner ført bort til et ukjent sted av en gruppe menn, het det i en kort kunngjøring på regjeringens nettsider tidlig torsdag morgen. Mennene antas å være opprørere, het det videre.

Bortført fra hotell

Ifølge et øyenvitne ble Zeidan bortført fra hotellet hotellet Corinthian i hovedstaden Tripoli i morgentimene torsdag. Det hele skal ha gått rolig for seg og det ble ikke avfyrt skudd. Opprørerne forlot stedet i en bilkolonne.

Ifølge Al Jazeera ble statsministeren bortført av medlemmer i den tidligere opprørsgruppen Libyan Revolutionary Operations Chamber. Bakgrunnen skal være at libyske myndigheter tillot amerikanske styrker å arrestere al-Quaida-leder Abu Anas al-Libi i Tripoli.

Ali Zeidan har vært statsminister i det nord-afrikanske landet siden november i fjor. Den tidligere karrierediplomaten vendte ryggen til Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi i 1980, og oppholdt seg de neste 30 årene i eksil.

Zeidan var medlem av Nasjonalfronten for Libyas frelse, en opposisjonsbevegelse som ble dannet av Gaddafi-motstandere i eksil i 1981.

- Under gjenreising

Zeidan sa i september at Libya er under gjenreising etter tiår under Gadaffis ledelse, og avviste påstander om at landet er preget av anarki.

— Vi forsøker å bygge opp en stat, og vi skammer oss ikke over det. Omverdenen tror at Libya faller sammen, men Gaddafi ødela Libya i 42 år og ble senere ødelagt av et helt år med borgerkrig, sa Zeidan til CNN.

I februar 2011 brøt det ut opprør mot regimet til Muammar al-Gaddafi i Libya. Sommeren 2012 var det det først frie valget på et halvt århundre i landet. Det tok nesten fire måneder å danne regjering.

Militsgrupper

Overgangsregjeringen i Tripoli har under Zeidans ledelse forsøkt å få bukt med rivaliserende militsgrupper og militante islamister som har kontroll over deler av Libya. Zeidans regjering har også protestert overfor USA mot at amerikanske spesialstyrker nylig gikk inn i Libya for å ta til fange den antatte al-Qaida-lederen Abu Anas al-Liby

KIDNAPPET: Ali Zeidar, statsministeren i Libya skal være bortført. Her er han under en pressekonferanse i Marokko tirsdag denne uken.
Scanpix