Togene kolliderte front mot front på en jernbanestrekning nord for byen Krakow i det sørlige Polen sent lørdag kveld. Ulykken har kostet minst 16 liv, og 58 er skadd. Det ene av de to togene som kolliderte, kjørte på feil spor, ifølge statsbaneselskapet PKP.

Sent søndag ettermiddag arbeidet redningsfolk fortsatt på spreng for å få løs omkomne og skadde fra vrakene av de to togene.

Den polske innenriksministeren Jacek Cichocki sa han var redd at dødstallet kunne komme til å stige.

— Mye tyder på at minst ett dødsoffer fortsatt befinner seg i det ene toget, og vi kan ikke utelukke at det også ligger andre døde der, opplyste han.

- Et voldsomt smell

Polens president Bronislaw Komorowski besøkte noen av de skadde på et sykehus i byen Sosnowiec søndag, før han dro til kollisjonsstedet. Han varslet at det ville bli kunngjort landesorg i Polen så snart redningsarbeidet var over.

Overlevende fortalte at kollisjonen skjedde helt uten forvarsel.

— Vi merket ingen brå oppbremsing, bare et voldsomt smell. Toget stanset. Da vi kom ut, så vi skadde og døde. Jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne, sa passasjeren Dariusz Wisniewski.

Folk fra en landsby i nærheten var blant de første som kom til ulykkesstedet. De sørget først for å få så mange som mulig ut av togvrakene, før de hentet ulltepper og varmt drikke, sa en av dem.

— Vi så mange mennesker som ikke greide å komme seg ut av vrakene. Vi forsøkte å knuse vinduer i vognene slik at det skulle bli lettere for dem, fortalte en mann som bare ville oppgi fornavnet Adam ifølge nyhetsbyrået DPA.

350 passasjerer om bord

— Dette er den mest tragiske katastrofen på flere år, sa statsminister Donald Tusk da han ankom ulykkesstedet sent lørdag kveld. Situasjonen på stedet var da kaotisk, og Tusk beskrev forholdene som grusomme

Om lag 350 passasjerer var om bord i de to togene, og blant de skadde skal det også ha vært ukrainere. Det var dessuten franske og spanske statsborgere om bord, men ingen av disse skal ha blitt skadd i togulykken som er den verste i Polen siden 1990.

Begge togene skal ha holdt en fart på opp mot 100 kilometer i timen da de traff hverandre, og flere vogner og de to lokomotivene ble kastet av sporet i det kraftige sammenstøtet.Det ene togsettet var på vei fra hovedstaden Warszawa til Krakow, mens det andre var på vei til Warszawa fra byen Przemysl sørøst i Polen.

16 OMKOM: 16 mennesker er bekreftet omkommet. Tilstanden til mange av de skadde er alvorlig.
SCANPIX
TRAGEDIE: Først ved firetiden om morgenen var alle skadde hentet ut av togvrakene.
SCANPIX