Hussameddin er den sivile tjenestemannen med høyest rang som hittil har forlatt Syrias president Bashar al-Assad siden opprøret mot regimet startet for ett år siden.

— Jeg, Abdo Hussameddin, viseminister for olje- og mineralrikdom i Syria, kunngjør at jeg hopper av regimet, sier opp min stilling og trekker meg fra Baath-partiet, sa Hussameddin i en video publisert av aktivister på nettstedet YouTube torsdag.

— Jeg slutter meg til folkets revolusjon og til dem som tar avstand fra urettferdighet og regimets brutale kampanje, som har som mål å knuse folkets krav om frihet og verdighet, la viseministeren til.

Fikk hjelp

Rami, aktivisten som filmet Hussameddins oppsigelse og postet den på nettet, sier til AFP i Beirut at opposisjonen hjalp viseministeren med å stelle i stand oppsigelsen. Han ber nyhetsbyrået om ikke å offentliggjøre hvor opptaket ble gjort, av hensyn til sikkerheten.

Viseoljeminister Hussameddin fordømmer Russland og Kina for deres støtte til Assads regime, og sier at de ikke er «venner av det syriske folk men medskyldige i drapene på den syriske befolkningen».

33 år

Han forteller at han har tjent den syriske regjeringen i 33 år og at han ikke ønsker å avslutte livet sitt «i et kriminelt regimes tjeneste».

— Det er derfor jeg har sluttet meg til den riktige veien, i den visshet at dette regimet vil legge mitt hus i aske, jage min familie til døde og fabrikkere løgner, sier viseministeren.

Han ber videre sine kolleger om å forlate det han kaller et synkende skip.

Ifølge FN har mer enn 7.500 mennesker mistet livet siden det syriske regimet begynte å slå ned på demonstrasjoner med vold da de startet for et år siden.