Egypts politi kjemper for å gjenvinne tilliten

Soldater grep inn da omkring 1.500 misfornøyde politimenn demonstrerte i Kairo. Politiet står overfor en stor jobb med å gjenvinne folkets tillit.

SINTE: Soldater måtte gripe inn da rundt 1.500 politifolk demonstrerte søndag utenfor Egypts innenriksdepartement. Politiet står overfor en stor utfordring med å gjenvinne folket tillit etter Hosni Mubaraks fall. FOTO: Scanpix
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Politifolkene som samlet seg utenfor innenriksdepartementet, krevde blant annet høyere lønn, samt en garanti mot straffeforfølgelse i kjølvannet demonstrasjonene som felte Hosni Mubaraks 30 år gamle regime.

På en av Kairos mange bruer over Nilen møter NTB Fathi Saad (50), som har kommet til byen for å se hva som foregår. Han gir uttrykk for tiltro til militærrådet og hæren, men tilliten til politiet er det verre med.

— Politiet under Mubarak viste ingen respekt for folk. De tjente kun presidenten og ikke folket. Min sønn har gått ut i gatene, og det er han som har beskyttet meg, ikke politiet, sier Saad.

Ingen tillit

Politiet i Egypt er forhatt i store deler av befolkningen og blir sett på som brutalt og korrupt. Deler av politistyrken har blitt regnet som viktig verktøy i Mubaraks undertrykkende regime.

— Politiet har ingen tillit i folket etter alt de har gjort de siste 30 årene. Det er ikke mulig for dem å gjenvinne tilliten over natten, sier Saad.

Da folkeopprøret mot Mubarak brøt ut forrige måned, slo politiet kraftig ned på protestene, blant annet med tåregass og batonger.

I alt 300 personer fryktes å ha mistet livet under demonstrasjonene. Hele politistyrken ble etter hvert ble fjernet fra Kairos gater da den mistet kontroll over demonstrasjonene.

- Ikke forrædere

De omkring 1.500 politifolkene som demonstrerte søndag, insisterte på at Mubaraks sikkerhetstjeneste hadde gitt dem ordre om å slå hardt ned på protestene, skriver AFP.

— Vi er ikke forrædere! ropte politifolkene.

Flere titalls politifolk tok også turen til Tahrir-plassen. De bar på blomster og uttrykte støtte til folkeoppstanden.

— Politiet og folket! Med en hånd! ropte de.

Hala Saad (48) og datteren Lydia var på Tahrir-plassen for første gang, og det kun for å feire. Hala tror politiet snart vil gjenvinne folkets tillit.

— Flere polititjenestemenn sier nå at de var med folket og ikke mot dem, og påpeker at de kun har fulgt ordre fra sine overordnede. Etter hvert tror jeg flere og flere vil akseptere politiet igjen. Vi må huske at i alle land og på alle arenaer finnes det både bra og dårlige mennesker. Det er klart at noen ledere her ikke har handlet riktig, men det gjelder ikke alle innen politiet, sier Hala til NTB.

Hastverk

Midtøsten-ekspert Jacob Høigilt mener en utrenskning av korrupte politifolk er avgjørende for å gjenopprette tilliten til politiet.

— Den beste måten å gjøre det på er å sørge for raske og åpne rettsprosesser mot de politifolkene som angrep demonstranter, samt en utrenskning av korrupte elementer i politiet, sier han til NTB.

Midtøsten-forskeren tror ikke politiet har noen mulighet til å presse gjennom noe amnestikrav, og peker på den pågående etterforskningen av tidligere innenriksminister Habib al-Adly, som hadde ansvar for politiet da overgrepene mot demonstranter fant sted.

Politifolkene som demonstrerte søndag, krevde at al-Adly blir henrettet offentlig, ifølge AFP.

Soldater fra hæren skjøt varselskudd over demonstrantenes hoder, mens folkemengden ga klar beskjed til sin tidligere sjef: «Habib, du vet at du vil bli henrettet på torget!».

Al-Adly er blant flere tidligere Mubarak-ministere som har fått utreiseforbud mens de er under etterforskning for alvorlige anklager.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ingen mumier ødelagt

  2. Muslimbrødrene vil bli politisk parti

BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN