Taliban til angrep på Kabul

Med selvmordsbombere og tunge våpen gikk Taliban til angrep flere steder i den afghanske hovedstaden Kabul tirsdag. Minst sju mennesker ble drept.

Publisert Publisert

PÅ VAKT: En afghansk politimann holder vakt i nærheten av et område i Kabul som ble angrepet av talibanstyrker tirsdag. Diplomatstrøket i byen måtte evakueres. Ingen norske er meldt såret eller drept i angrepet. Foto: REUTERS/SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

De drepte er fire sivile og tre politifolk, opplyste en afghansk regjeringstalsmann tirsdag ettermiddag.

I tillegg ble minst 15 personer såret da Taliban angrep hovedkvarteret til den NATO-ledede ISAF-styrken i Kabul tirsdag formiddag. Også flere utenlandske ambassader, deriblant den amerikanske, var blant Talibans mål.

Skuddvekslingene pågikk i over sju timer og ble etter hvert konsentrert rundt en høy bygning som var under konstruksjon i sentrum av Kabul, ved siden av Hotel Mariott og en militær kaserne.

Ved 22-tiden tirsdag kveld pågikk det fortsatt sporadisk skyting.

— Signal

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener at angrepene er et forsøk fra Talibans side på å teste de afghanske styrkenes motstandsdyktighet. I løpet av det neste året skal NATO ha overdratt ansvaret for sikkerheten i Afghanistan til landets egne styrker.

— Taliban forsøker å sette overføringen på prøve, men de kan ikke stanse den. Overføringen er i rute og kommer til å fortsette, sa Rasmussen.

Selvmordsbomber drept

Ifølge afghansk politi var fire-fem gjerningsmenn involvert i angrepene.

— De er væpnet med både bombekastergranater og skytevåpen og angriper flere mål, sa Mohammad Zahir fra Kabul-politiet til AFP tirsdag ettermiddag.

Taliban var raskt ute og påtok seg ansvaret for angrepene.

— Angripernes hovedmål er bygget som huser etterretningstjenesten og et departement, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid til Reuters.

— Vi har også angrepet veien mot flyplassen, der målet var politistyrker og sikkerhetsstyrker, opplyste Mujahid.

Mye skyting

Den norske journalisten Anders Sømme Hammer befant seg ved ambassadestrøket i byen, like ved der angrepet fortsatt pågikk tirsdag kveld.

— Det er fortsatt eksplosjoner fra raketter og skyting. Det var nettopp veldig mye skyting, sier han på telefon til NTB. Han forteller at hele ambassadeområdet ble evakuert.

Ifølge øyenvitner Reuters har snakket med, landet flere raketter i ambassadestrøket under angrepet.

UD opplyser til NTB at det ikke er kommet meldinger om at nordmenn er såret i angrepene.

- Evakuerer ikke

Etter de første eksplosjonene stengte politiet og andre sikkerhetstjenestemenn av veiene omkring den amerikanske ambassaden og andre ambassader i området.

En tjenestemann ved den norske ambassaden i Kabul opplyser at de har oversikt over hvor alle deres ansatte er, og at de ikke er i ferd med å evakuere.

— Ambassaden har gode sikkerhetsrutiner og følger dem, sier Frode Andersen, pressevakt i Utenriksdepartementet.

— Også den norske politikontingenten i Afghanistan er i sikkerhet, sier Andersen.

Norske soldater

Forsvaret kunne på sin side melde at ingen av de norske soldatene i den afghanske hovedstaden var involvert i tirsdagens angrep.

— Vi har nå hatt kontakt med samtlige av våre folk i Kabul, og ingen er skadet eller har vært direkte involvert i hendelsen, sier senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

Norge har om lag 525 soldater i Afghanistan, og rundt 30 av dem er i Kabul

Andersen opplyser at UD kjenner til at det oppholder seg rundt 25 andre nordmenn i Afghanistan.

— Vi jobber nå med å komme i kontakt med dem for å stadfeste at de er i god behold, sier Andersen til NTB.

Publisert