— Det var med stor bekymring og skuffelse at generalsekretæren ble kjent med Israels kunngjøring om 3.000 boenheter i bosetningene i Øst-Jerusalem og andre deler av Vestbredden, heter det i en uttalelse fra Ban Ki-moon.

— Dette inkluderer bygging i det såkalte E1-området, noe som kan føre til at Jerusalem helt blir avskåret fra resten av Vestbredden.

— Bosetninger er ulovlige i henhold til folkeretten og dersom E1 bosetningen blir bygd, vil det innebære et nesten drepende slag for de gjenværende mulighetene for å sikre en tostatsløsning, heter det videre.

Israels varslede utvidelse av bosetningene kom kort tid etter at et overveldende flertall FNs hovedforsamling vedtok å oppgradere Palestina til observatørstat.

Ifølge israelske medier planlegges det å bygge i området mellom det annekterte Øst-Jerusalem og bosetningen Maale Adumim, noe som vil dele Vestbredden i to.

USA, Storbritannia, Frankrike og EU har også gått hardt ut mot Israels varslede utvidelse av bosetningene.

— All bygging av bosetninger er ulovlig i henhold til folkeretten og er til hinder for fred. Jeg ber den israelske regjeringen om å vise engasjement for nye forhandlingene ved ikke å gjennomføre disse planene, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Statsminister Benjamin Netanyahu er imidlertid ikke til å rokke.

— Vi vil fortsette å bygge i Jerusalem og alle steder på kartet som er av strategisk interesse for Israel, fastholder han.