Det kraftige fallet i oljeprisen får store konsekvenser for verdens største eksportører av råvaren. Det kan føre til økonomisk krise i utsatte nasjoner. Saudi-Arabia varsler i dag om at de kan gå på en kjempesmell i 2015.

Historisk bunn

Det varslede budsjettunderskuddet er det største i landets historie. Saudi-Arabias utgifter i 2015 anslås å bli på 860 milliarder riyal, tilsvarende rundt 1.700 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Inntekten varsles å bli på 715 milliarder riyal, tilsvarende rundt 1.417 milliarder kroner.

Sist Saudi-Arabias statsbudsjett endte med underskudd var i 2011.

Nitti prosent olje

Prisen på olje, som utgjør over 90 prosent av landets nasjonalinntekt, har mistet rundt halvparten av verdien siden juni. Saudi-Arabias finansminister Ibrahim al-Assaf sa tidligere denne måneden at myndighetene vil fortsette det offentlige forbruket til tross for den fallende oljeprisen.

Oljeminister Ali al-Naimi sa tirsdag at OPEC ikke vil kutte oljeproduksjonen om så prisen faller til 20 dollar fatet. Han gjentok at denne gangen er det land utenfor OPEC som må senke produksjonen hvis de ønsker seg høyere oljepriser.

Krise

I andre oljeeksporterende land, som Russland, Venezuela og Iran, nærmer det seg økonomisk krise på grunn av den lave prisen, skriver The New York Times i dag.