Fire syrere, en tunisier og en palestiner er fløyet sørover i et amerikansk militærfly, opplyser USAs forsvarsdepartement søndag. Gruppen på seks er den største som forlater fangeleiren på Cuba siden 2009.

Lovet å stenge

President José Mujica, som selv har sittet i over ti år i fengsel under fryktelige forhold, vil gi fangene opphold i Uruguay på humanitært grunnlag.

President Barack Obama lovet å stenge fangeleiren da han kom til makten for seks år siden. Det har han ikke klart, delvis på grunn av hindringer i Kongressen, men også på grunn av problemer med å finne ut hvor fangene skal slippes fri.

— En skamplett

Mer enn halvparten av mennene som fortsatt er i fangeleieren på Guantanamo-basen, er blitt klarert for løslatelse, men USA har ingen steder å sende dem etter som deres hjemland er ustabile eller utrygge, skrev BBC denne uken. 136 fanger sitter nå igjen i fengselet, ifølge Pentagon.

Fangene får ikke prøve sine saker for en domstol, og noen av dem har sittet innesperret i over ti år. USA har høstet sterk internasjonal kritikk for fangebehandlingen i Guantanamo-leiren, og kritikere både i og utenfor USA har kalt den en skamplett.