Abes regjeringskoalisjon vant to tredeler av stemmene under søndagens valg på nytt underhus i nasjonalforsamlingen, viser de endelige resultatene mandag morgen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Abes liberaldemokratiske parti (LDP) og regjeringspartneren Komeito sikret seg 317 av de 475 plassene, noe som er nok til å beholde regjeringens «superflertall».

— Vi fikk et tillitsvotum etter å ha styrt landet de siste to årene. Jeg vil forsøke å sanke støtte fra folket i politikken, sa Abe etter at seieren var et faktum.

Lavt oppmøte

Valgdeltakelsen ser imidlertid ut til å bli rekordlav, noe som kan gi et svakere mandat til Abes linje enn han håpet.

Målinger viser at oppmøtet etter alt å dømme vil bli stående på bare 52 prosent, ifølge Kyoto News. Det er enda lavere enn den historisk lave oppslutningen i 2012, da kun 59,3 prosent av velgerne gikk til urnene.

I en meningsmåling tidligere i uka sa kun to av tre velgere at de var interessert i valget. Et kraftig snøfall over Japan kan også ha bidratt til at mange velgere holdt seg hjemme.

Økonomi viktig

Valget har vært ansett som en folkeavstemning om Abes økonomiske politikk.

I midten av november oppløste statsministeren underhuset og skrev ut nyvalg selv om han kun var midtveis i sin fireårsperiode. Årsaken var at han ønsket å vinne et større mandat for sin økonomiske politikk, «Abenomics».

Politikken er beryktet internasjonalt og går i stor grad ut på å styrke finanssektoren og rammebetingelsene for investorene.

Nedgang

Japans økonomi gikk uventet i resesjon etter at regjeringen hevet momsen fra 5 til 8 prosent i april.

Mange japanere er dypt skuffet over den økonomiske utviklingen. Mens husholdningenes inntekt har falt i 13 måneder på rad, stiger aksjekursene og næringslivet går med overskudd.