— Samtalene vil starte i Oslo i første halvdel av oktober, før de flyttes til Havana på Cuba, sa president Juan Manuel Santos i en tale tirsdag.

— Norge ønsker velkommen kunngjøringen fra Bogota om at det åpnes direkte samtaler mellom Colombias regjering og FARC-EP, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding tirsdag kveld.

— Det krever mot å skape fred. Jeg vil berømme partene for at de starter en dialog som kan få slutt på den langvarige væpnede konflikten i Colombia, sier Støre.

— Når partene har anmodet om norske bidrag til en fredelig løsning, har vi sagt oss rede til å bistå, sier utenriksministeren.

— Vi har tatt på oss vår rolle som tilrettelegger etter ønske fra begge parter. Norge stiller seg til disposisjon for å bidra etter beste evne også i fortsettelsen. Vi ser fram til å motta partene i Oslo, sier Støre.

Forberedende møter

Det var i forrige uke at Colombias president meldte at det var innledet samtaler med FARC-geriljaen, og tirsdag bekreftet FARC selv i en musikkvideo at de vil delta i forhandlingene med regjeringen.

Ifølge colombianske medier ble det nylig holdt et forberedende møte i Havana på Cuba, der også representanter fra Norge og Venezuela var til stede.

— Norge har sammen med Cuba bidratt med å legge til rette for de fortrolige samtalene som har funnet sted i Havanna de siste seks månedene, opplyser Støre.

Norges rolle som tilrettelegger har handlet om å bidra til gode og trygge rammer for samtalene og bygge tillit mellom partene, legger han til.

President Santos har bedt Bogotás tidligere borgermester Lucho Garzón om å forberede og lede fredsforhandlingene.

Langvarig konflikt

Norge har lenge støttet fredsskapende arbeid i Colombia og har også tidligere vært vertskap for fredsforhandlinger i Oslo, som endte resultatløst.

Colombia har vært preget av vold og krig omtrent kontinuerlig siden 40-tallet. Venstreorienterte FARC ble dannet i 1964 for å kjempe med våpen i hånd for jordreformer og sosial rettferdighet, finansiert av kidnappinger mot løsepenger.

FARC kjempet både mot regjeringen og mot de høyreekstreme paramilitære AUC-gruppene som store landeiere og narkotikakarteller sto bak.

Etter at AUC i 2003 la ned våpnene er ideologien kommet mer i bakgrunnen i FARC, og opprørerne er blitt stadig mer involvert i produksjon og smugling av narkotika. (©NTB)