Det er det russiske nyhetsbyrået RIA som melder om møtet. I følge BBC skal møte begynne klokken 20 lokal tid, det vil si 02.00 norsk tid.

Det var Russlands utenriksminister Sergej Lavrov som tidligere i dag ba FNs sikkerhetsråd om et hastemøte om situasjonen i Øst-Ukraina.

Søndag varslet Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov at han vil sette inn militæret i en «fullskala antiterroroperasjon» mot prorussiske demonstranter i Øst-Ukraina.

Lavrov mener dette er ulovlig, og ber FNs sikkerhetsråd om et hastemøte om situasjonen.

«Nå er det vestens oppgave å forhindre borgerkrig i Ukraina» skriver russisk UD i en pressemelding.

Torsdag skal Russland og Ukraina etter planen møtes til forhandlinger i Genève.

— Sprer uroligheter

— Russland driver en blodig krig og sprer uroligheter i Øst-Ukraina, sier fungerende president Oleksandr Turtsjynov i en tale sendt på ukrainsk TV søndag kveld.

Turtsjynov sier prorussiske aktivister som gir fra seg våpnene innen mandag ikke vil bli strafforfulgt.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen trakk paralleller med den russiske invasjonen på Krim-halvøyen.

— At soldater med russiske våpen og identiske uniformer uten kjennemerker nå dukker opp igjen, slik vi tidligere har sett russiske soldater gjøre under Russlands illegitime okkupasjon av Krim, er en alvorlig utvikling, sa Fogh Rasmussen i en uttalelse.

Nato-kilder sier til BBC at de tror russiske styrker har vært involvert i okkupasjonen av flere bygninger.

Det samme sier USAs FN-ambassadør.

— Dette er profesjonelt og koordinert. Det skjer det samme i seks-syv byer. Det er ingenting grasrotaktig over det, sa FN-ambassadør Samanta Powers til ABC News.

Minst to drept

I helgen har prorussiske demonstranter tatt over kontrollen av offentlige bygg i byene Mariupol og Slavjansk øst i Ukraina. Minst to personer har mistet livet i Slavjansk. Turtsjynov sier demonstrantene er støttet av Russland.

Det var også demonstrasjoner i byene Zaporizjzja og Tsjarkiv søndag.

- Situasjonen er «eksplosiv»

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier situasjonen er «eksplosiv» i Ukraina.

— Situasjonen er svært anspent. Ledere i øst og vest må komme sammen for å unngå at den forverres, sier Steinmeier i et TV-intervju fra Kina.

Utenriksministeren sier det er viktig at de planlagte forhandlingene mellom Ukraina og Russland i Genève torsdag gjennomføres som planlagt.

— Situasjonen er ikke bare eksplosiv i Ukraina nå, det er en høyrisikosituasjon, sier han.

Ekspert: - Kan ikke utelukke invasjon av Ukraina

Gudrun Persson ved det svenske forsvarets forskningsinstitutt (FOI) sier utviklingen i Ukraina tyder på en eskalering av konflikten med Russland.

— Situasjonen virker svært alvorlig. Bare det at dette foregår på så mange ulike steder tyder på at det er snakk om en styrt eller planlagt aksjon, sier Persson, som er sikkerhetspolitisk analytiker ved FOI.

— Vi kan ikke utelukke at dette er begynnelsen på en mer regelrett militær inngripen, en invasjon, fra russisk side, sier hun.