Målingene viser at Nytt Demokrati så vidt ligger foran Syriza, men marginene er små. Nytt Demokrati kan få mellom 27,5 og 30 prosent av stemmene, mens Syriza ender opp med mellom 27 og 30 prosent, melder BBC. Sosialistpartiet PASOK ser ut til å få mellom 10 og 12 prosent.

Folkeavstemning

På en annen valgdagsmåling lå Syriza i tet. Partiet som vinner får 50 bonusplasser i nasjonalforsamlingen med 300 representanter.

Valget får voldsomt stor oppmerksomhet fordi det blir ansett som en folkeavstemning om avtalen om kriselån som Hellas har inngått med EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). Resultatet kan få dramatiske følger for Hellas, eurosonen, EU og verdensøkonomien.

Mens Nytt demokrati vil videreføre låneavtalen, avviser Syriza lånebetingelsene.

Forhandlinger uansett

Andre EU-land har truet med at Hellas vil bli nødt til å forlate eurosonen hvis ikke landet holder seg til låneavtalen, men venstreradikale Syriza har gjort det klart at de ønsker å beholde euroen.

Uansett resultat av valget blir det trolig nye forhandlinger om krisepakken til landet.

Merkel med flere har advart Syriza om at vilkårene i lånepakken på nesten 1.000 milliarder må oppfylles dersom utbetalingene skal fortsette. Men Syriza tror den tyske statsministeren bløffer.

— Jeg tror vi får forhandlet en ny avtale. Men det er klart at det var vanskelig for Angela Merkel å si dette før valget, sa Dimitris Tsoukalas, en av Syrizas representanter i nasjonalforsamlingen, til NTB før helgen.

Regjering

Men før beinharde forhandlinger om nye vilkår for krisepakken kan begynne, må en ny regjering på plass.

Etter flere forsøk i kjølvannet av valget i mai viste det seg å være umulig for partiene å bli enige, og det knyttes derfor stor spenning til hvorvidt den nye nasjonalforsamlingen etter nyvalget vil klare å stable en regjering på beina.

Om Nytt demokrati vinner, blir det trolig en koalisjon med PASOK. Syriza vil kunne få store problemer med å danne regjering, men partiet håper på en koalisjon med Demokratiske venstre.

- Nesten umulig

— Det vil bli et enormt press på Demokratiske venstre og deres leder Fotis Kouvelis om å bidra til å danne regjering, sier Dimitris Tsoukalas.

Enkelte eksperter spår kort levetid for en ny gresk regjering, og enda et valg i løpet av ikke mange måneder.

— Det vil bli nesten umulig for Syriza å danne regjering om de vinner valget. De kan ikke gjøre det alene, og har ingen mulige partnere, hevder Thanos Dokos, sjef for tenketanken EILAMEP i Aten, til NTB.

— Det er veldig vanskelig å si hva som skjer, men det blir et mareritt om vi ikke får en regjering. Da går det til helvete, sier han videre.

- Ingen «Grexit»

Analytikere hevder det blir enklere å justere vilkårene i låneavtalen om Nytt demokrati danner regjering enn om det blir en Syriza-ledet regjering. Nytt demokrati sier de vil gjennomføre reformprogrammet, men at de vil ha noen justeringer.

— Selv om Syriza vinner, tror jeg ikke det kommer til å føre til at Hellas forlater euroen. Jeg mener fortsatt sjansen for det er svært, svært liten, sier Jacob Kirkegaard ved Peterson Institute for International Economics til Reuters.

Valgdagsmålingene viser også at Hellas' nynazistiske parti Gyllent daggry blir gjenvalgt til nasjonalforsamlingen med mellom 6 og 7,5 prosent. (©NTB)