Kildene sier ifølge meldingen fra nyhetsbyrået at en norsk mann har fått terrortrening fra al-Qaidas jemenittiske gren og at han venter på ordre om å angripe i Vesten.

Tjenestemenn fra tre europeiske etterretningstjenester bekreftet mandag at mannen er «operativ», noe som betyr at han har fullført treningen og at han er i ferd med å få tildelt et mål, skriver nyhetsbyrået.

— Vi har foreløpig ingen kommentarer til disse opplysningene, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB.

Konvertitt

En av sikkerhetskildene beskriver mannen som en nordmann i 30-årene som ble radikalisert kort tid etter at han konverterte til islam i 2008. Ifølge AP har mannen ikke innvandrerbakgrunn. Han tilbrakte «noen måneder» i Jemen og antas å fortsatt befinne seg i landet lengst sør på Den arabiske halvøy.

— Vi tror han er operativ, og han er trolig i ferd med å få tildelt sitt mål. Og det målet er antakelig i Vesten, sier en sikkerhetstjenestemann ifølge AP.

Mannen er ikke tidligere straffedømt, noe som gjør ham til en ideell rekrutt for al-Qaida, ifølge en av kildene.

— Han har ikke en gang fått en parkeringsbot. Han har et plettfritt rulleblad og han kan reise hvor som helst, sier en tjenestemann til AP.

Ingen norsk bekreftelse

— Vi har foreløpig ingen kommentarer til disse opplysningene, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Mens PST følger med på eventuelle terrortrusler i Norge, er det Forsvarets etterretningstjeneste som har ansvaret for å følge med på terrorvirksomhet utenfor Norges grenser. E-tjenesten vil verken bekrefte eller avkrefte om den er informert om den aktuelle personen.

— Etterretningstjenesten følger med på terrorvirksomhet internasjonalt og også på det vi kaller grenseoverskridende terrorisme, det vil si personer som har reist ut av Norge og befinner seg i en treningsleir i utlandet. Men idet personen kommer tilbake og holder til innenfor landets grenser, er det PST som følger med på vedkommende, sier forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre til NTB.

Al-Qaida styrket

Alle kildene ba om å få være anonyme ettersom de ikke hadde tillatelse til å frigi opplysningene. Hva slags forebyggende tiltak som nå er satt i verk, vil ikke kilden utdype, men vedkommende understreker at samarbeidet mellom vestlige etterretningstjenester er godt og bredt.

Al-Qaida har den siste tiden styrket sin posisjon i Jemen, og i mai innledet regjeringsstyrker en ny storoffensiv mot gruppens krigere i Abyan-provinsen sør i landet. Ekstremistene svarte med å gjennomføre et selvmordsangrep i hovedstaden Sanaa, hvor nesten 100 mennesker ble drept. Ytterliggående islamister har det siste året tatt kontroll over en rekke byer i dette området, blant annet provinshovedstaden Zinjibar.

Al-Qaida er blitt kraftig svekket mange steder i den arabiske verden, både før og etter den arabiske våren. Men i Jemen og Somalia står de militante islamistene fortsatt sterkt.