Syriske regimesoldater skal ha brukt helikoptre i beskytningen av opprørsstillinger i al-Haffeh i den nordvestlige provinsen Latakia.

FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan sier gjennom sin talsmann at han er dypt bekymret for de tiltakende kampene mellom regime— og opposisjonsstyrkene.

Ahmad Fawzi sier Annan, som meglet fram en sekspunkts fredsplan, fremhever meldingene om at det blir brukt granater, helikoptre og stridsvogner i al-Haffeh.

— Det tyder på at et stort antall sivile er fanget i disse byene, sier Fawzi på vegne av fredsmegleren.

Det amerikanske utenriksdepartementet frykter at regimet nå forbereder en massakre i byen.

«Forferdelig»

De siste ukene har regimelojale styrker daglig gått til angrep mot Den frie syriske hærs soldater som er utplassert i al-Haffeh. Aktivister beskriver situasjonen i byen som forferdelig.

— Det står stridsvogner ved inngangen til byen. De har aldri kommet så nær før, sier den lokale aktivisten Sema Nassar til AFP via Skype. Nassar gråter når han snakker.

— Det er bare én lege som jobber med å behandle de sårede i byen, sier han. I al-Haffeh bor det til vanlig 30.000 mennesker, men de fleste har flyktet, ifølge aktivisten.

Angrep

Også i den sentrale opprørsbastionen Rastan i Homs-provinsen er det blitt brukt stridshelikoptre, sier Syrian Observatory for Human Rights. Fire sivile syrere ble drept i Rastan mandag.

FNs observatørstyrke i Syria, som ledes av den norske generalmajoren Robert Mood, bekrefter at helikoptre har skutt mot opprørssoldater nord for byen Homs. Observatørene sier i en uttalelse at de har fått meldinger om et stort antall døde mandag, men at disse tallene foreløpig ikke kunne bekreftes.

Væpnede opprørere

I den urolige byen Qusayr, også i Homs-provinsen, skal væpnede opprørere ha angrepet en av hærens kontrollposter mandag morgen. En soldat ble drept og flere såret, ifølge eksilgruppa, som holder til i London.

Samtidig skal regimestyrker ha fortsatt angrepene på en rekke bydeler i Homs og byer og landsbyer i den sentrale Hama-provinsen, spesielt i områder hvor misnøyen med president Bashar al-Assad er sterk. Det ble også meldt om sammenstøt i den østlige provinsen Deir al-Zor og nordvestlige Idlib.

Barn blir ofre

De fem nordiske statsministrene fordømmer voldsbruken i Syria. I en felles uttalelse mandag krever de at regimet tar umiddelbare skritt for å iverksette Annans fredsplan.

— Avstanden mellom befolkningens legitime krav om demokrati og regimets fortsatte overgrep umuliggjør en politisk løsning med president Bashar al-Assad ved makten, skriver de.

Søndag skal minst 63 personer ha blitt drept, hvorav 38 sivile, 19 soldater og seks opprørssoldater, ifølge den britiskbaserte aktivistgruppa.

Mange av ofrene for volden i Syria er barn, noe FNs barnefond UNICEF er svært bekymret for.

— Hvor mange flere barn må dø? Gjentatte anmodninger til alle parter i Syria om å beskytte barna har ikke ført fram, sier UNICEFs internasjonale generalsekretær Anthony Lake i en pressemelding. (©NTB)