Over 500 personer er blitt smittet og 152 er døde av viruset etter at det først ble påvist høsten 2012. De fleste som er blitt syke, har oppholdt seg i Midtøsten.

I det siste har antall tilfeller økt betydelig, men fortsatt er det ingen tegn til at coronaviruset smitter lett mellom mennesker. Derfor vil heller ikke WHO utstede en såkalt global helsealarm.

Men WHOs beredskapskomité, som tirsdag diskuterte saken, ber likevel land om å skjerpe kontrolltiltak og forebygging av infeksjoner, slik at viruset ikke sprer seg til sårbare land, spesielt ikke til afrikanske land.

Flest i Saudi-Arabia

De fleste pasientene er blitt smittet i Saudi-Arabia, men det har også vært påvist smitte hos noen få personer i Europa, Asia og USA.

Onsdag ble en mann innlagt på sykehus i Haag i Nederland etter en reise i Saudi-Arabia. Han er den første nederlenderen som har fått påvist viruset, ifølge nederlandske helsemyndigheter.

Lungesvikt

Mers forårsaker lungebetennelse og akutt lungesviktsyndrom, og har en dødelighet på om lag 30 prosent. En del av de smittede får bare lettere symptomer, som hoste og feber.

Mers kommer fra samme familie som sars, et virus som forårsaket en global epidemi i 2002-2003 etter at det først ble påvist i Kina. Viruset tok livet av om lag 800 mennesker over hele verden.