20 år gamle Michaella McCollum Connolly og 19 år gamle Melissa Reid ble arrestert for to uker siden da de skulle ta et fly til Spania med elleve kilo kokain i bagasjen.

Dommeren Dilo Huaman avviste forsvarets påstand om at de to jentene ble truet med døden om de nektet å være med på smuglingen. Om de blir kjent skyldig, risikerer de 18 års fengsel.

— De anklagede har tilstått at de visste at de fraktet narkotika, og de har ikke nektet for det overfor politiet, sa Huaman da han sendte dem tilbake til fengselet.

Etter at de ble pågrepet, hevdet de to overfor britisk presse at de var blitt kidnappet av et narkotikakartell i Spania, ført til Peru og truet til å smugle.

Men peruanske myndigheter trodde ikke på historien.

Kjent opplegg

De sier at opplegget ligner på et opplegg som er kjent fra før, der unge, arbeidsløse europeere tar sjansen på å smugle narkotika fra Sør-Amerika til Europa.

Oftere enn før dreier det seg om europeere, gjerne jenter. De fleste som er tatt, er spanske, kanskje fordi den økonomiske situasjonen i Spania er så vanskelig, med rekordhøy ungdomsledighet, og pengene derfor frister.

— Fordi de trenger penger, blir mange arbeidsløse jenter lett lurt inn av narkobandene, sier Johnny Bravo i narkotikapolitiet på flyplassen.

Minst 248 utlendinger, 62 av dem fra Spania, ble i fjor pågrepet på flyplassen i Lima da de prøvde å smugle narkotika. I fjor var første gang det ble tatt flere europeere enn peruanere.

Foretrekker kvinner

Tito Pérez, som er sjef for narkotikaenheten på flyplassen, sier at narkokartellene ser ut til å foretrekke å bruke tiltrekkende unge kvinner. Men ikke alltid; også eldre mennesker er pågrepet.

I Spania tilbys smuglerne mellom 5.000 og 7.000 euro for en transport av narkotika. De kommer til Peru som turister, med hotell og returbilletter betalt slik at bandene har dem under kontroll, ifølge politiet.

— Europeerne blir fortalt at det er svært lett å komme til Sør-Amerika for å smugle narkotika, fordi sikkerheten her ikke er så streng, sier Milton Rojas, som jobber for et antinarkotikasenter i Lima.

Vanskelig i fengsel

Lokale organisasjoner forsøker å hjelpe de unge som sitter i fengsel, men det er ikke lett. Fengslene er overfylte, og utlendingene gjør det verre.

— I fengselet har de det svært vanskelig. De kan ikke språket, de har ingen psykologisk støtte, og de må leve sammen med alle slags kriminelle, sier Rojas.

De to jentene fra de britiske øyene så redde ut da de i håndjern ble ført inn i rettssalen i Lima sammen med en advokat og en tolk. Fotografer og foreldrene til den ene var på plass utenfor da de kom i politibiler fra fengselet.

Kokainen ble funnet gjemt i pakker med mat i bagasjen til begge to. Et av bevisene mot dem var et opptak av en telefonsamtale der de ble instruert i hva de skulle gjøre.