Applausen varte i flere minutter, og paven ble tydelig rørt før han gjenvant kontrollen under den tradisjonelle askeonsdagsmessen i Peterskirken. Det var en av hans aller siste oppgaver som pave før han abdiserer 28. februar.

— Tusen takk. La oss nå gå tilbake til å be, sa 85-åringen.

I en uvanlig gest tok flere av biskopene av seg bispeluene, og noen av dem gråt.

Messen ble holdt bare to dager etter at pave Benedikt XVI kunngjorde at han abdiserer fra stillingen som den katolske kirkens overhode 28. februar.

Ba om forbønn

Tidligere på dagen holdt paven en såkalt allmenn audiens inne i Vatikanpalasset. 8.000 hengivne katolikker hadde presset seg sammen inne i den store Paul VI-hallen for å få et glimt av Hans Hellighet.

— Fortsett å be for meg, for kirken og for den framtidige paven, sa paven.

Han takket de frammøtte og alle verdens katolikker for all omtanke og for alle bønner som er bedt for ham etter at han kom med den svært overraskende beskjeden mandag.

Pave Benedikt sa videre at han var klar over hvor alvorlig hans beslutning om å tre til side var, men han forklarte det med «sviktende åndelig og fysisk styrke».

— Jeg går av til det beste for kirken, sa han.

Ny pave innen påskedag

Askeonsdagsmessen holdes vanligvis i en annen kirke, men ble denne gang flyttet til Peterskirken for at så mange som mulig skulle få plass. Peterskirken er et av verdens største kirkebygg.

Pave Benedikt, som egentlig heter Joseph Ratzinger og som fyller 86 år i april, sjokkerte en hel verden mandag da han kunngjorde at han vil fratre pavestolen. Det er første gang på 600 år at en pave går av etter eget ønske og ikke sitter til han dør.

En ny pave vil ifølge Vatikanet bli utnevnt innen første påskedag, som er 31. mars. (©NTB)