Snowden er på flukt etter å ha offentliggjort en rekke topphemmeligheter om USAs overvåking.

Kravet fra USA ble gjort kjent tidlig mandag morgen. Snowden kom søndag kveld til Moskva fra Hongkong.

sz437bb0.jpg

Men russiske myndigheter mener de ikke har anledning til å utlevere Snowden, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

— Snowden har ikke begått noen forbrytelse på russisk territorium. Russiske rettsmyndigheter har heller ikke fått noen instruksjon om å pågripe ham i henhold til Interpols retningslinjer, sier en anonym, men godt plassert kilde til nyhetsbyrået Interfax.

Skuffet over Hongkong

En tjenestemann i det amerikanske justisdepartementet sa søndag at de er skuffet over at Snowdon fikk lov til å reise fra Hongkong. Han sier de har vært i kontinuerlig kontakt med myndighetene i Hongkong siden 10. juni da de fikk vite at Snowden var i den tidligere britiske kolonien som nå hører til Kina.

I samtalene med USA har aldri Hongkongs myndigheter på noe tidspunkt hatt innvendinger mot innholdet i den amerikanske begjæringen om pågripelse og utlevering, sier tjenestemannen.

— I lys av dette finner vi Hongkongs beslutning svært urovekkende, sa han.

Snowden reiste lørdag kveld fra Hongkong i et Aeroflot-fly til Moskva, og WikiLeaks sa han var på vei til Ecuador langs en trygg rute.

Til Moskva

Etter at Snowden landet i Moskva, bekreftet Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño at han har bedt om asyl der. Patiño, som er på besøk i Vietnam, sier at de vil studere søknaden nøye.

En kilde i Aeroflot sier at Snowden har booket billett på flyet som går mandag til Cuba.

USA varslet søndag land på den vestlige halvkule om at Snowden kan komme til reise dit eller be om asyl der, og ba dem ikke la ham reise noe annet sted enn hjem, siden han er etterlyst på basis av anklager om kriminell virksomhet.

— Jakten er i gang, sier Dianne Feinstein, som er leder for Senatets etterretningskomité.

Hun sier han fortsatt trolig har mye materiale han ennå ikke har offentliggjort.

Søndag opplyste en talskvinne for utenriksdepartementet i Washington at de har kansellert Snowdens pass. Dermed kan han i teorien ikke reise noe annet sted enn hjem til USA.

Pinlig for USA

I en erklæring der de bekrefter Snowdens avreise, sier myndighetene i Hongkong også at de vil ha svar fra USA på opplysninger fra Snowden om at USA spionerer på Hongkong-myndighetenes datamaskiner.

I flere måneder har Obama-administrasjonen framstilt seg som offer for hacking som kinesiske myndigheter angivelig står for. På et toppmøte med Kinas president Xi Jinping i California denne måneden ba president Barack Obama ham å granske problemet.

Det er derfor særlig pinlig for USA at noen av de siste opplysningene Snowden slapp, var informasjon om amerikansk overvåking av datamaskinene til Kina og Hongkong, inkludert hacking av kinesiske mobiltelefonselskaper og Tsinghua-universitetet.