FN: Over 100.000 drept i Syria

Minst 100.000 mennesker har mistet livet i den syriske borgerkrigen, opplyste FNs generalsekretær Ban Ki-moon torsdag. Bare i løpet av ramadan er hittil over 2.000 drept.

Publisert Publisert

KRIGSHERJET: Den brutale volden i Syria fortsetter i den hellige fastemåneden ramadan. Over 2000 mennesker er drept siden fasten begynte. Foto: Yazan Homsy / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Situasjonen i Syria er redselsfull, sa Ban etter et møte med USAs utenriksminister John Kerry i New York. Han ber om tiltak for å finne en politisk løsning som kan stanse krigen.

— Konflikten har ført til at flere enn 100.000 er drept og millioner er fordrevet. Det må ta slutt, sa Ban.

Opprøret i Syria brøt ut etter at president Bashar al-Assad slo hardt ned på demonstrasjoner mot hans styre i mars 2011. Ifølge FN dør omtrent 5000 mennesker månedlig i borgerkrigen.

Kriger under ramadan

Krigen har heller ikke blitt dempet av at muslimene nå markerer fastemåneden ramadan. Minst 2.014 mennesker har blitt drept i Syria siden fasten begynte 10. juli, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Flere enn 1.300 av de døde er soldater som kjemper for regjeringsstyrkene eller opprørsgrupper, opplyser eksilgruppen

— Antallet drepte har vært spesielt høyt de siste dagene, sier Rami Abdulrahman, som leder organisasjonen.

Skjuler antall drepte

Begge sider forsøker å holde antallet drepte skjult, og det reelle tallet er høyere, mener han.

Abdulrahman hevder at 438 soldater i den syriske hæren og 69 medlemmer av irregulære militser som støtter Assads regime, er drept. Blant de drepte er 545 sivile som har kjempet for opprørerne, 30 avhoppere fra den syriske hæren og 241 utenlandske og uidentifiserte personer.

I tillegg er 639 sivile drept, blant dem 105 barn og 99 kvinner, opplyser eksilgruppen. Den syriske hæren står angivelig bak flesteparten av drapene. I tillegg har eksilgruppen registrert 52 uidentifiserte lik.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Hizbollah havner på EUs terrorliste

  2. Folket delt i synet på mer åpenhet

  3. - Fredssamtaler viktige for Israel