I et forsøk på å stanse urolighetene etter kuppet sist uke, har president Adli Mansour kunngjort at valg på ny nasjonalforsamling kan holdes om tidligst seks måneder, etter at et nytt grunnlovsutkast er godkjent gjennom folkeavstemning. Deretter kan en ny president velges av folket, men i mellomtiden har Mansour gitt seg selv vide fullmakter i landets styre og stell.

Nå gjør Den nasjonale redningsfronten, en bred koalisjon av liberale bevegelser, det klart at planen for Egypts demokratiske utvikling må endres. Gruppen, som var ledet av Mohamed ElBaradei før han ble utnevnt til visepresident, sier den ikke ble konsultert før presidenten lovfestet tidsplanen gjennom et dekret mandag. Redningsfronten støttet hærens avsettelse av president Mohamed Mursi.

Ingen støtte

Grasrotbevegelsen Tamarod, som startet de enorme folkelige protestene som endte med Mursis fall, har allerede varslet at de vil foreslå endringer i presidentens overgangsplaner. Også Det muslimske brorskap har avvist tidsplanen.

Mansour ble innsatt som midlertidig president etter at islamistiske Mursi ble avsatt gjennom et kupp i forrige uke. Tirsdag utpekte Mansour den tidligere finansministeren Hazem el-Beblawi til ny statsminister, mens den liberale opposisjonslederen Mohamed ElBaradei ble utnevnt til visepresident.

Invitasjon til islamistene

Sent tirsdag kveld ble det kjent at Beblawi, som trolig vil ta fatt på regjeringsforhandlinger onsdag, vil strekke ut en hånd til Brorskapets politiske fløy.

— Enkelte kabinettposter vil bli tilbudt Frihets- og rettferdighetspartiet, sier president Adli Mansours rådgiver Ahmed al-Muslimani til det statlige nyhetsbyrået MENA.

Men Brorskapets tilhengere fortsetter å demonstrere og trolig vil dets politikere takke nei til invitasjonen. De krever at folkevalgte Mursi gjeninnsettes som president.

Også de mer radikale islamistene i Nour, som i utgangspunktet støttet hærens avsettelse av Brorskapets president Mohamed Mursi sist uke, vil visstnok bli tilbudt sjefsstillinger i overgangsregjeringen. Nour, som er Egypts nest største islamistiske parti, har ikke protestert mot utnevnelsen av Beblawi.

Angrep i Sinai

På Sinai-halvøya ble to personer drept i et nytt angrep på egyptiske sikkerhetsstyrker natt til onsdag. Væpnede islamister tok i bruk bombekastere og tunge maskingevær da de angrep en base nær grensebyen Rafah, ifølge sikkerhetskilder. Gjerningsmennene støtter angivelig Mohamed Mursi.

Situasjonen i Egypt har vært svært spent siden maktskiftet. Mandag tilspisset den seg ytterligere da 51 mennesker ble drept i et angrep på demonstranter utenfor Republikanergardens hovedkvarter i Kairo.

Ofrene var hovedsakelig islamister som støtter Mursi, og blant dem var også kvinner og barn. Også to politimenn og en soldat ble drept i sammenstøtene, og over 400 personer skal ha blitt såret.