En gruppe på elleve jordanere er pågrepet i saken, opplyser det jordanske etterretningsdepartementet. Mennene ble pågrepet tirsdag morgen.

Planen skal ha vært å angripe kjøpesentre, kafeer og ambassader i bydelen Abdoun vest i hovedstaden Amman med bilbomber, selvmordsbombere og væpnede menn. USAs ambassade skal ha vært ett av målene.

Ifølge statlig jordansk fjernsyn skal formålet med angrepene har vært å destabilisere landet.

— Våpen fra Syria

De elleve mennene har fått hjelp fra væpnede islamister i Syria, hevder en kilde i sikkerhetstjenesten i Jordan. Også syriske myndigheter kan ha vært involvert, hevder kilden.

— Vi etterforsker alle muligheter, og én av mulighetene er at det syriske regimet kan ha vært involvert, sier kilden til nyhetsbyrået DPA.

Mennene som er pågrepet, skal også ha hatt forbindelser til al-Qaida i Irak. Planleggingen av angrepene skal ha startet i juni, og gruppen skal ha mottatt våpen og eksplosiver fra Syria.

Til nyhetsbyrået Reuters sier en kilde i sikkerhetstjenesten at gruppen hadde som mål å drepe så mange mennesker som overhodet mulig.

Ifølge jordanske myndigheter kunne i verste fall flere tusen mennesker blitt drept i terrorangrepene.

Frykter spredning

Flere vestlige ledere har den siste tiden uttrykt bekymring for at borgerkrigen i Syria kan komme til å spre seg til nabolandene. Så sent som søndag kalte den franske utenriksministeren Laurent Fabius Syrias president Bashar al-Assad en manipulator som ønsker å spre konflikten i landet til Tyrkia, Jordan og Libanon.

Syria har i flere uker skutt inn i Tyrkia, og libanesiske opposisjonelle hevder Syria var involvert i bombeangrepet i Beirut sist fredag. Attentatet har utløst voldsomme demonstrasjoner i Libanon.

Samtidig har hundretusener av syriske flyktninger strømmet inn i Jordan, Tyrkia, Irak og Libanon som følge av krigen i Syria.

Hotellangrep

Den 9. november 2005 ble Jordan rammet av voldsomme bombeangrep mot tre hoteller i Amman. Minst 67 mennesker mistet livet i aksjonen, og myndighetene mente den gang at al-Qaida sto bak terroren.

Personene som nå er pågrepet, skal ifølge jordanske myndigheter ha forbindelser til gruppen som sto bak angrepene i 2005.

Flere kjente al-Qaida-ledere har også jordansk bakgrunn.

Jordanskfødte Abu Musab al-Zarqawi var al-Qaidas leder i Irak i årene etter den amerikanskledede invasjonen i 2003. Han skal ha blitt drept i et amerikansk angrep sør for Bagdad sommeren 2006.