Det opplyser den amerikanske sentralkommandoen i Tampa, som har ansvaret for USAs militæroperasjoner i Midtøsten.

De kurdiske styrkene i Ayn al-Arab, som heter Kobani på kurdisk og ligger rett ved grensen til Tyrkia, har de siste dagene drevet tilbake flere angrep fra opprørerne i Den islamske staten (IS). IS har i ukevis forsøkt å innta byen og dermed kutte forbindelsen til den tyrkiske grensen.

135 bombeangrep

Den siste uken har USA trappet opp sine luftangrep mot IS kraftig i området med hele 135 luftangrep bare de siste dagene. Det at USA nå ved hjelp av et militært transportfly har gjennomført flere slipp av våpen og ammunisjon til de kurdiske opprørerne, kommer trolig til å skape reaksjoner fra NATO-medlem Tyrkia.

Det syriske partiet PYDs væpnede gren YPG, som leder an i forsvaret av Kobani, er nemlig alliert med PKK, som er på USAs og Tyrkias terrorlister.

Hjelpen som USA leverte fra lufta, kom fra de myndighetene i irakiske Kurdistan, opplyser den amerikanske sentralkommandoen.

Flere hundre drepte

Flyet av typen C-130 «leverte våpen, ammunisjon og medisin som er levert av de kurdiske myndighetene i Irak og som er ment å muliggjøre den fortsatte motstanden mot ISILs forsøk på å innta Kobani», heter det i uttalelsen, som refererer til navnet IS-gruppen brukte fram til i sommer.

Luftangrepene har, kombinert med de kurdiske styrkenes krigføring på bakken, bidratt til å stagge IS-offensiven, og flere hundre opprørere er blitt drept, ifølge USA.

— Sikkerhetssituasjonen i Kobani er imidlertid fortsatt skjør, ettersom ISIL stadig truer byen, heter det fra sentralkommandoen.

Den fire uker lange IS-offensiven mot Ayn al-Arab har satt president Barack Obamas luftkrigsstrategi på prøve.

Tyrkias dype skepsis

Kurderne i Irak har fått forsyninger av våpen for å stå imot IS-offensiven der, men ingen våpen er før nå kommet fram til kurderne i Syria.

Kurdiske ledere har gjentatte ganger understreket at byen ikke klarer seg uten våpen og ammunisjon til styrkene som forsvarer den. Men Tyrkia nekter å åpne for slike forsyninger på grunn av dyp skepsis til de syriske kurderne som er alliert med opprørsgruppa PKK i Tyrkia.

USAs utenriksdepartementet opplyste senest torsdag at de for første gang har hatt direkte samtaler med, og kurderne har sagt at de har gitt USA koordinatene til IS-stillinger i området.

IS har hatt som mål å ta Kobani for å konsolidere sin stilling i Nord-Syria etter å ha tatt kontrollen over store deler av Syria og Irak.