– Da jeg spurte hva som skjedde med de syke, svarte de at «de ligger der til de blir friske eller dør». Jeg skjønte at her kunne jeg gjøre en forskjell.

BEIRUT: Da jeg spurte hva som skjedde med de syke, svarte de at «de ligger der til de blir friske eller dør», og jeg skjønte at her kunne jeg gjøre en forskjell.

Alfred Ydstebø ble kalt «asylbaron» i riksmediene, da han dro inn 60-70 millioner kroner på å drive asylmottak under flyktningkrisen i 2015. Nå bruker han av overskuddet på å hjelpe syke og skadede krigsflyktninger i Bekaadalen i Libanon, like ved grensen til borgerkrigsherjede Syria.

Uten mat og drikke, duger helten ikke, heter det i ordtaket. Han smører seg en liten nistepakke. Ikke noe prangende. Brødskiver med servelat og tomat. Grabber en vannflaske på vei ut av frokostsalen på legendariske The Mayflower Hotel i Beirut. Det var her journalistene hang i baren The Duke of Wellington under den libanesiske borgerkrigen. Noen av dem henger her ennå, selv om krigen tok slutt i 1990.

Les hele saken med abonnement